Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Illustrasjonsfoto. Ola Matsson
Illustrasjonsfoto. Ola Matsson les mer

no_topic

Norske millionærer sjokkerte svensk bygd

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

En gruppe norske investorer satser over 100 millioner kroner i den lille bygda Kåbdalis i Nord-Sverige med 60 innbyggere, skriver Dagens Næringsliv.

Parhestene Jan Gunnar Hartvig og Trond Erik Wennberg hiver seg på den «billige» svenske hyttebølgen. Innbyggerne i Kåbdalis opplever den den plutselige interessen fra nordmennene som uvirkelig.

- Jeg tar alle
- De tror ikke sine egne øyne. Det er som å ha vunnet den høyeste gevinsten i lotteriet, sier Johan Gunnarstedt, daglig leder og medeier i Kåbdalis Skidliftar.

Nordmannen Steinar Alvær kom kjørende i de svenske skogene for ett og et halvt år siden for å ta en titt på 20 hyttetomter som Gunnarstedt hadde lagt ut for salg.

- Han gikk ikke ut av bilen gang, men sa "Jeg tar dem alle sammen", ler Gunnarstedt.

-Begrenset risiko

- Det er frisk satsing med begrenset risiko for oss. Det er litt som Tryvann for fem-seks år siden. Det kan bli ålreit på sikt, sier Trond E. Wennberg.

16 nye hytter er allerede på plass og mer kommer. Planen er 1000 senger i løpet av noen år.

Etablert på 60-tallet
Kåbdalisberget, 571 meter over havet, ligger i skogslandet mellom Älvsbyn og Jokkmokk. Skianlegget har tre heiser og ni nedfarter og ble etablert allerede på 1960-tallet. Omsetningen i 2008 var 11 millioner svenske kroner og besøkende kommer fra Piteå, Luleå og nordre Västerbotten.

- Mange mennesker sogner til dette området, det var en av grunnene til at vi gikk inn, sier Wennberg.