Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

no_topic

Endrer 24-timersregelen ved boligsalg

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Finansdepartementet har i dag fastsatt endringer i eiendomsmeglingsforskriften om blant annet budgivning, etterutdanning, utenlandsmegling og utleiemegling.

Det gjøres endringer i den såkalte 24-timersregelen.

Endringene i reglene om budgivning innebærer at megler i forbrukerforhold ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn klokken 12 første virkedag etter siste annonserte visning.

Skal forhindre "kupping"
- Dette vil ivareta hensynet til at budgivere trenger tid til å områ seg og kontakte banken med videre, samtidig som man unngår at budgivning foregår på kveldstid, med de ulemper det medfører. Videre får megler plikt til å oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Formålet med bestemmelsen er å redusere mulighetene for at kjøpere ”kupper” budrunder, skriver Finansdepartementet i en melding.

Det innføres også krav om obligatorisk etterutdanning for alle som oppfyller kravene til å være ansvarlig megler og som er aktivt engasjert i eiendomsmeglingsvirksomhet.

Disse må til enhver tid kunne dokumentere å ha gjennomført minst 15 timer med etterutdanning i løpet av en toårsperiode. Formålet er å sikre at meglerne er faglig oppdatert.

Nye utenlandsregler
Det er videre fastsatt enkelte særregler for henholdsvis utenlandsmegling og utleiemegling. Blant annet utvides adgangen til å bruke kontraktsmedhjelpere ved utenlandsmegling, slik at kontraktsmedhjelpere som har rett til drive eiendomsmegling i det aktuelle landet kan benyttes.

Det betyr at den norske megleren kan bruke eiendomsmeglere, advokater og offentlige notarer til å utføre deler av oppdraget, forutsatt at disse har rett til å drive eiendomsmegling i det landet der eiendommen ligger.

Trer i kraft 1. juli
Endringene trer i kraft 1. juli 2010. Unntak gjelder for reglene om obligatorisk etterutdanning, som trer i kraft 1. januar 2011.

Det innebærer at personer som oppfyller kravene til å være ansvarlig megler, 1. januar 2013 må kunne dokumentere å ha gjennomgått minst 15 timer med etterutdanning i løpet av 2011 og 2012.