Boligprisene falt 1,1 prosent i desember sammenliknet med november, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene imidlertid 1,0 prosent høyere enn i november.

Når den sesongkorrigerte prisendringen er større enn den faktiske, er det et tegn på at den faktiske prisutviklingen i desember er svakere enn i en gjennomsnittsmåned. Den underliggende prisutviklingen er dermed positiv.

Tror på nytt prishopp
- Det har også i 2010 vært lokale variasjoner, men på landsbasis var det en betydelig vekst i omsetnigen på 9,5 prosent, sier Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han tror prisene skal fortsette å stige.

- Prisveksten i 2010 på 8 prosent er den samme som vi spådde ved inngangen av året, og ved inngangen til 2011 er det fortsatt forventninger om økte priser. Markedet preges av lite utbud, lav rente og optimisme til egen økonomi. Det betyr at vi kan få en frisk start på det nye året, sier Dreyer, som tror på en prisvekst på 8 prosent også i 2011.

NEF og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) litt sprikende prognoser. EFF har en litt mer forsiktig tilnærming og tror at boligprisene i løpet av 2011 vil stige med 6-8 prosent målt mot gjennomsnittet for 2010.

Nærmer seg rekord
Boligprisene er nå 6,7 prosent høyere enn i desember 2009, og 5,2 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå 3,9 prosent lavere enn de var i rekordmåneden august 2007.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.900 kroner.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra november til desember:

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Gjennomsnittlig formidlingstid var 8 dager mer i desember sammenlignet med november, og 5 dager mindre enn i desember 2009.

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

I desember ble det formidlet 2.797 boliger mot 7.255 i november (novembertallene er revidert opp fra 6.289).

Nå er det 9.303 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 13.028 sist måned.

I desember 2009 var det til sammenligning 11.191 boliger til salgs.

Les også:
<b>- Forderdelig for unge å komme inn i boligmarkedet? Det var verre før</b>
Bunnskrapt boligmarked
Frykter ny boligboble

<b>Dupp i Obos-prisene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.