Eiendomsmeglerbransjens boligbarometer indikerer at renteutgiftene som andel av brutto inntekt er på ett av de laveste nivåene siden 1992, skriver Dagens Næringsliv.

Enslige, unge boligkjøpere i Norge bruker i gjennomsnitt 18 prosent av disponibel lønn til renter første året etter at de kjøpte bolig. Unge par bruker ti prosent, mens etablerte par på toppen av inntektskurven bruker seks prosent.

Lave lånekostnader vil være med på å løfte boligprisen i år, mener administrerende direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Store forskjeller
Men forskjellene er store rundt om i landet. Så store at det kan få vesentlig betydning for boligprisene.

I Oslo bruker unge enslige i gjennomsnitt 21 prosent av inntekten etter skatt til å betale renter på boliglånet. I Hedmark utenfor Hamar er snittet ti prosent.

- Rentekostnadene påvirker etterspørselen etter bolig. Særlig viktig er vilkårene for førstegangsetablerere uten særlig egenkapital. For denne gruppens boligetterspørsel er avgjørende for at mer etablerte husholdninger skal kunne klatre oppover i bolighierarkiet. Høye rentekostnader virker absolutt dempende på boligprisutviklingen, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret as til DN.

- De unge i Oslo er mer avhengige av at foreldre stiller opp enn utenfor Oslo. Unge i Oslo er samtidig villige til å bruke mer penger på å bo enn utenfor byen. De må forsake noe, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Les også: Vil gi mer for hyttedrømmen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.