Geilo, Norefjell, Kvitfjell og Skeikampen. Det er rekkefølgen øverst på listen over fjellområdene der selgerne forventer stivest pris når hytta legges ut for salg.

– Det kom ikke som noen bombe akkurat, ler Christian Haatuft, som i årevis har solgt eksklusive hytter i områder som Kikut, Havsdalen og Geilo sentrum.

Han tror både beliggenhet, historikk og attraksjonstilbud er med på å gjøre Bergensbanens siste stopp før Hardangervidda til landets kanskje mest populære hyttedestinasjon.

– Geilo er en liten norsk alpelandsby, og med alle sine tilbud en mer komplett destinasjon enn mange av de andre stedene, sier Haatuft.

Status
Ifølge en oversikt Finn.no har utarbeidet for DN, basert på publiserte annonser i perioden 1. januar til 18. september, ligger prisantydningen på hytter som er annonsert for salg på Geilo hittil i år i gjennomsnitt på 4,3 millioner kroner. Statistikken er basert på postnummer. Til sammenligning viser tall fra Prognosesenteret at norske hytter de siste årene har hatt en gjennomsnittlig salgspris på 1,5 millioner kroner. Prognosesenterets Bjørn Erik Øye tror både historikken, beliggenheten midt mellom øst og vest, terrenget og løypene har vært med på å gjøre Geilo til et av landets mest attraktive fjellområder. Han er likevel ikke i tvil om at «det udefinerbare som heter status» taler til Geilos fordel.

– Sier du at du har hytte på Geilo, trenger du ikke si noe mer. Da vet også folk hva det koster, sier Øye.

Hyttekø
De fleste av destinasjonene på Finn. nos oversikt over dyreste hytteområder har vært gjennom en periode med kraftig utvikling. Hytter og leiligheter er bygget i hopetall, mange av dem i en stil og et prissjikt som ikke lenger slår an på samme måte som midt på 2000-tallet.

Morten Høegh, eiendomsmegler i Nordvik & partners og spesialist på Norefjell-området, bekrefter at markedet i dette fjellområdet har hopet seg opp de siste årene.

Bente Holen Bergseng hos Eiendomsmegler 1 på Lillehammer har flere hytter der selger venter et tosifret millionbeløp for hytten. For hytter i det Bergseng kaller en mer «normal» prisklasse, det vil si opp mot tre millioner kroner, venter hun stigende interesse i forbindelse med høstferien. Prisantydningen for annonserte hytter i Kvitfjell-området har hittil i år vært på i gjennomsnitt 3,7 millioner kroner.

Usikkerhet
Stig Svartor i Terra på Lillehammer selger fjelleiendommer i alle prisklasser, og kan vise frem både leiligheter og hytter – fra én million til femten millioner kroner. Hafjell og Kvitfjell er sentrale destinasjoner i Svartors portefølje, og han er spent på hvordan de to neste ukene vil slå ut på salget. De to høstferieukene går for å være den beste tiden å selge hytter i fjellet på, men mange selgere må nok belage seg på at hytten forblir usolgt.

– Vi er litt usikre på hvordan markedet vil reagere fremover. Det er økonomisk turbulens rundt omkring, det vil nok påvirke noe. Samtidig er det flere som har midler til å løfte sånne kjøp, sier Svartor og legger til:

– Det handler om å komme med riktig objekt på riktig sted.



Kilde: Finn.no

Les også: Værsyke hyttekjøpere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.