Iskald vinter, sen påske og en sommer full av regn og tåke har satt sitt preg på interessen for fjellhytter. Nå er det kjøpers marked i fjellet.

– Det har nok ikke vært så mye folk på visning i fjellet denne høst – og sommersesongen som vi har sett tidligere, sier Bente Holen Bergseng hos Eiendomsmegler 1 på Lillehammer til Dagens Næringsliv.

I likhet med flere av fjellmeglerne DN har snakket med er Bergseng overbevist om at været påvirker hytteinteressen.

Usolgte hytter
Ifølge Finn.no er det så langt i år publiserte 4150 annonser for salg av fritidsboliger på fjellet. Det er ti prosent mer enn i samme tidsrom ifjor, da det ble publisert 3762 annonser. Trysil topper listen med 167 annonser, etterfulgt av Hovden med 112 og Geilo med104 annonser.

Morten Høegh, eiendomsmegler i Nordvik & partners og spesialist på Norefjell-området bekrefter at markedet har hopet seg opp de siste årene.

– Det er fælt å si det, men det er faktisk kjøpers marked, sier han.

Etterdønningene fra finanskrisen sitter fortsatt i. Høeg mener de som ventet med å legge hyttene sine ut for salg i håp om bedre tider nå erfarer at det ikke har blitt noe særlig bedre. Også antall visninger på hytteannonsene på Finn.no har sunket. Søk på annonser fra Trysil, som er de mest besøkte annonsene, har hatt en nedgang på over 17 prosent. Mens antall sidevisninger på annonser fra Geilo og Hafjell har sunket med over 27 prosent.

Dårlig vær – dårlig salg
Tore Rugsveen, megler hos DnB Nor på Lillehammer, bekrefter at gråvær og regn selger dårlig.

– Været har mye å si, jeg har tenkt mye på det i sommer. Når vi har dårlige somre spør mange om vi ikke kan selge boliger i Spania i stedet.

At vinteren flere steder ble ekstra streng, og tidvis preget av lite snø i høyden, kan også ha bidratt til færre fjellturer. Sen påske førte også til liten fjellutfart.

Økonomisk uro
Hos Nordvik & Partners har hyttemegler Morten Høegh hatt færre visningshelger til fjells enn normalt de siste ukene. Ikke bare været har påvirket, men også den nye den økonomiske uroen skaper usikkerhet i markedet. Likevel går Høeg, i likehet med sine kolleger inn i høstferien med et optimistisk sinn.

Les mer: Turbulens truer daft hyttemarked

Slik kupper du drømmehytten

<b>Yngre på boligjakt i utlandet</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.