- Vi kan konkludere med at boligmarkedet for tredje år på rad viser sterke veksttendenser, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Salget av nye boliger steg 10,6 prosent i fjerde kvartal i fjor kvartal sammenliknet med samme kvartal året før. Og dette er det beste fjerdekvartalet siden målingen startet i 1999.

Det viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som legges frem i dag.

Fra tredje til fjerde kvartal i fjor steg salget med 39 prosent. Det samlede salget i 2011 var 17 prosent høyere i forhold til 2010.

Rett til værs for leiligheter
Igangsettingen av nye boliger var 18,7 prosent høyere siste kvartal i 2011 enn samme kvartal året før, og 27,5 prosent høyere enn kvartalet før.

Den akkumulerte igangsettingen av boliger i 2011 var 27,2 prosent høyere enn i 2010.

- For igangsettingen skal vi tilbake til 2007 før vi ser et tilsvarende høyt nivå for dette kvartalet isolert sett. Kvartalet ligger nesten nesten åtte prosent over gjennomsnittet for alle fjerdekvartal siden 1999, sier Jæger.

Han forklarer mye av veksten med at igangsettingen av leilighetsbygg har kommet tilbake fra forholdsvis beskjedne nivåer.

Veksten for leiligheter i 2011 mot 2010 er på 59 prosent, eneboliger går frem med 2 prosent, mens igangsettingen av småhus går opp 4 prosent.

Nå ligger det an til å bli bygget 30.000 boliger årlig her til lands.

- Det er fortsatt for lite til å holde tridd med befolkningsveksten og den demografiske utviklingen, sier administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som har utarbeidet kvartalsrapporten.

Han mener byggingen ligger omtrent 10.000 enheter under det faktiske behovet.

Under finanskrisen var det leilighetsmarkedet som gikk på den største smellen, og hadde klart størst nedgang både i salg og ordrereserve.

- Denne tendensen gikk faktisk motsatt vei siste kvartal i fjor, og dette gir en ytterligere indikasjon på at markedet foreløpig ikke er sterkt rammet av finansuroen i Europa, sier Birkeland.

Prosjekter på løpende bånd
Ordrereserven var 10 prosent lavere i fjerde kvartal 2011 i forhold til samme kvartal året før. Sammenliknet med tredje kvartal var den ned 1,8 prosent.

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene, samt at tendensen er et godt bilde på markedets ”sunnhet”.

Veksten i markedet relatert til både salg og igangsetting kommer først og fremst i leilighetsmarkedet.

Prosjektene har kommet på løpende bånd i de typiske storbyfylkene Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag.

- I tillegg ser vi en sterkt utvikling i Akershus, dette fylket er omtrent like stort som Oslo, så lang i år, både målt på salg og igangsetting, sier Jæger.

Rogaland er fremdeles det største fylket i landet, og opprettholder allerede svært høye nivåer fra 2010.

Saken oppdateres

Les mer fra privatøkonomi:
- Aldri vært mer fornuftig å binde renten

- Ubehagelig sterk boligprisvekst om noen år
- 50 prosent risiko for boligprisfall ute av kontroll

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.