- I Spania har det vært dramatisk fall mange steder, sier Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret til DN.no.

«Nå til redusert pris» dukker ofte opp i boligannonsene for fritidsbolig i Spania. Det kommer tydelig frem på Finn.no hvor det ligger flere hundre boliger til salgs med prisreduksjon. Blant annet ligger det en fritidsbolig til salgs i den spanske byen Calahonda, 40 minutter fra flyplassen i Malaga. Prisen på eiendommen er redusert fra 349.500 til 265.000 euro, det vil si fra over 2,5 millioner kroner til drøye 1,9 millioner kroner.

 

Norsk Megling anslår at det har vært rundt 25 prosent nedgang som et gjennomsnitt i de mest populære områdene fra 2007 frem til i dag. Sterk krone og ustabil økonomi i Europa kan føre til ytterligere prisfall på fritidsboliger i Spania, mener eiendomsmegler.

- I gode nybyggprosjekter kan man forvente 20 – 25 prosent reduksjon. Prisene har falt enda mer på avsidesliggende prosjekter som ligger langt fra fasiliteter og er tett bebygget og med dårligere kvalitet , sier eiendomsmegler Christoffer Borg i Norsk Megling.

Kurs påvirker kjøpekraft
Storbanken SEB mener ingen valuta er så sterk som norske kroner. Det kom frem av bankens siste valutaanalysenotat. Banken tror at kronen vil styrke seg til 6,90 mot euro i første kvartal neste år, mens man i dag trenger 7,38 kroner for å kjøpe en euro.SEB mener imidlertid at «fair value» for norske kroner mot euro kan være så sterk som 6,00 kroner.

 

- Det er klart at jo sterkere kronen blir, er det en topp på rabatten for nordmenn. Det er vesentlig forskjell fra 2008 da euroen var nærmere 10. Selvfølgelig er dette gunstig for nordmenn, sier Borg.

- Dette har en stor innvirkning på nordmenns kjøpekraft, og nordmenn melder seg på når de får en slik mulighet, sier daglig leder Agnar Carlsen i Norsk Megling.

Likevel påpeker begge at de som har bestemt seg for å kjøpe bolig i Spania ikke ser på dette som noen avgjørende faktor.

Les: Kronen er verdens sterkeste valuta

Slår prognosene til betyr det millionrabatt på dyrere eiendommer. En praktvilla ved Montgo, en time fra Alicante, ligger til salgs på Finn.no for drøye 1,7 millioner euro, eller nærmere 13 millioner kroner med dagens kurs. Prisen på denne eiendommen vil reduseres til 10,5 millioner kroner om bankens «fair value» slår til.

 

Øye er skeptisk til spekulasjoner rundt valutaprognosene.

- Det er en risiko selvfølgelig. Spørsmålet er mer hvorvidt det er et bra kjøpstidspunkt. Tilbudssiden er veldig stor, og det er ingen garanti for at disse boligene ikke faller enda mer i pris, sier han.

- Skal du inn i Spania og spekulere både mot og med valuta og i forhold til fortsatt prisfall også videre, så javel, lykke til.

Uoversiktlig marked
Carlsen i Norsk Megling mener boligmarkedet i Spania er veldig uoversiktlig.

- Man hører at prisene har falt med over 60 prosent. Det kan stemme for visse områder, men det gjelder de bynære områdens som er beregnet på privatmarkedet, sier han, og påpeker at det er viktig å skille mellom feriemarkedet og det private markedet.

 

- Privatmarkedet i Spania har kollapset veldig, spesielt rundt de store byene. Disse er med på å dra statistikken ned, sier Carlsen.

Øye er enig med den profilerte utenlandsmegleren.

- Det er store forskjeller, så du skal ikke komme til Spania med tykk norsk lommebok stappfull av vekslede euro og tro at du får ting gratis, sier han.

- Om det er fryktelig billig er det som regel en grunn til det. Du bør ha godt kjennskap til lokale forhold om du skal kjøpe de helt billigste boligene.

Les: - Ikke alt er et kupp

Hva får du egentlig?
Det er åpenbart mange objekter å velge i og flere eiendommer du kan få veldig billig. Spørsmålet er bare hva du egentlig får, mener Øye.

- Det er ikke slik at nordmenn er de eneste som er lure her i verden, og det er ofte en grunn til at det er så billig, sier han.

 

Øye anbefaler å bruke tid før et eventuelt kjøp av bolig på billigsalg.

- Det er nok ingen fare for en prisoppgang det første året, så det er ingen grunn til å stresse, sier han.

I priskalssen rundt 1 million kroner finner man blant annet en leilighet i Villamartin hvor prisen er redusert med over en halv million kroner. Den 70 kvadratmeter store leiligheten med 2 soverom lå ute til 199.000 euro. Nå er prisantydningen satt ned til 129.000 euro, eller drøye 950.000 norske kroner etter dagens kurs.

Kraftig vekst
I løpet av dette året kommer rundt 4.000 nordmenn til å ha skaffet seg et feriehus i utlandet, viser tall fra Norsk Megling. Det er en dobling i løpet av to år.

 

- Det er fortsatt langt unna toppårene på 8.000, men en kraftig vekst om vi ser på i år kontra i fjor, sier Carlsen.

I følge Prognosesenterets undersøkelser planlegger cirka 45.000 nordmenn å kjøpe feriebolig i utlandet de nærmeste årene. Rundt 40 prosent av disse velger å kjøpe eiendom i Spania.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.