- Fra 2014 til 2016 ser vi for oss et høyere rentenivå og en mer moderat inntektsvekst for husholdningene. Sammen med økt boligbygging bidrar dette til at boligprisveksten bremser gradvis, skriver Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten «Økonomiske analyser» som legges frem i dag.

Etter en utflating i boligprisene i 2008/2009 har boligprisene steget markert de siste tre årene.

Ifølge SSBs boligprisindeks økte boligprisene i 2012 med 6,7 prosent. Både i 2010 og 2011 var veksten rundt 8 prosent.

Slik tror SSB at boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:



Slik så SSBs prognoser ut i desember 2012, prosentvis endring fra året før:



I SSBs modell drives realboligprisene av husholdningenes realinntekter, rentenivået og størrelsen på boligkapitalen. I tillegg kan kredittvekst og boligpriser påvirke hverandre gjensidig.

- For inneværende og neste år forventer vi en økning i boligprisene på om lag 6 prosent og deretter ser vi for oss en boligprisvekst på rundt 5 prosent årlig i resten av prognoseperioden. Med disse anslagene vil veksten i realboligprisene bli om lag 2 prosent i 2016, skriver SSBs tallknusere i rapporten.

Samlet prisvekst de kommende fire årene blir på 23,7 prosent, tror SSB. En bolig som var verdt 3 millioner kroner ved utgangen av 2012, vil dermed stige til drøyt 3,7 millioner kroner ved utgangen av 2016, hvis prognosene holder stikk.



Les også: - Boligprisene vil falle

- Vi slipper ikke unna boligprisfall
Betaler ikke lånet så lenge de lever
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.