Boligprisene steg 1,3 prosent i april sammenliknet med mars , viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).



Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,4 prosent i forhold til mars (se forkl#229 i faktaboks). Den underliggende prisutviklingen er dermed positiv.

Prisveksten dempes
- Boligprisøkningen for april måned ble som forventet sterk, men likevel noe svakere enn i fjor. 6,6 prosent prisstigning de siste 12 månedene er den svakeste veksten på fire år, og indikerer en mer avdempet prisutvikling. Dette er i henhold til våre prognoser om en gjennomsnittlig prisvekst på 4-6 prosent i år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i EFF.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 31.500 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene ut i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

Gjennomsnittprisene hittil i 2013 er 5,5 prosent høyere enn snittprisen i 2012. Prisene er nå 6,6 prosent høyere enn i april 2012.

- Samtidig ser vi at vårslippet i boligmarkedet nå har startet, med flere omsetninger og høyere "varelager" av bruktboliger enn tidligere i år. Dette vitner om at mange nye objekter nå leggges ut for salg. En større tilbudsside kan også bidra til en mer moderat prisutvikling fremover, sier Dreyer.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra mars til april:

- Eneboliger har som ventet sterkest prisutvikling. I april legges mange nye objekter ut i eneboligmarkedet, her forventer vi å se en utflatende tendens frem mot sommeren, sier Dreyer.

Tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Tregere salg
Aktiviteten i boligmarkedet er høy med mange omsetninger og lav formidlingstid.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i april var 27 dager. Det er to dager mer enn mars, og én dag mer enn i april 2012.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.



I Trondheim går salget unna på 15 dager, men det tar 16 dager i Oslo.

Nå ligger det 11.723 på Finn.no mot 9.047 boliger foregående måned. I april 2012 lå det 11.058 boliger på Finn.no.

I april ble det formidlet 6.610 boliger mot 6.270 boliger i mars (marstallene er revidert opp fra 5.770)

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 15 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges dette til grunn ble det trolig formidlet rundt 7.600 boliger i april.

Prisutviklingen er for tiden heftigst i Tromsø og Sandnes, i begge byene ligger prisene nå 8 prosent over gjennomsnittsprisen for 2012. Hakk i hel følger Trondheim med 7 prosent.

I Kristiansand er stigningen på kun 1 prosent.


Les også:
Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før

Tøffere å tjene penger på utleieboliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.