Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Anders Martinsen
Anders Martinsen les mer

no_topic

Slik kutter du meglerutgiftene med tusenvis av kroner

Boligselgerne er blitt mer prisbevisste og ofte nådesløse i møtet med eiendomsmeglerne. Tom Kristian Venger (43) forhandlet ned meglerens provisjon fra 3,5 til 2 prosent av salgssummen. Sjekk rådene!

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Da Tom Kristian Venger (43) besluttet å selge sin utleiebolig i Oslo, hadde han på forhånd sett seg ut en bestemt eiendomsmegler. For den drevne boligselgeren var det avgjørende at vedkommende hadde lokalkunnskap og erf#229 fra lignende salg i området.

Like fullt var Venger opptatt av prisen på eiendomsmeglertjenesten.

- I meglerhusets veiledende prisliste var det lagt opp til en provisjon på 3,5 prosent av salgssummen. Jeg ga klar beskjed om at det kunne hun bare glemme, forteller han DN.no.

Kommunikasjonsrådgiveren fikk viljen sin: De to kom raskt til en enighet og endte på 2 prosent.

Og skal vi tro nye tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er hendelsen langt i fra unik.

6 av 10 forsøker å prute på vederlaget, ifølge undersøkelsen «Meglerinnsikt». Over halvparten av de spurte meglerne mener dette er en trend som har økt de siste årene.

- Dette viser at konkurransen er stor og at forbrukerne har mye makt. Mange vinner nok frem i forhandlingene, slår styreleder Tormod Boldvik i NEF fast.

Kostnader ved bruk av eiendomsmegler  • Eiendomsmeglere er ved lov pålagt å gi boligselgere alternativer for beregning av meglerens honorar. Boligselgere skal få tilbud om å betale vederlag for medgått tid (timespris), en fastpris eller som provisjon av salgssum. De aller fleste velger provisjon.


  • De fleste eiendomsmeglere vil også operere med en minimumsprovisjon/ et grunnhonorar, samt ta betalt for såkalt tilrettelegging, for eksempel utgifter i forbindelse med kundemøter og lignende.


  • I tillegg vil det være en del faste utgifter knyttet til blant annet markedsføring, antall visninger, eierskifteforsikring og lovpålagt informasjonsinnhenting.


Ble overrasket
De aller fleste som benytter seg av eiendomsmegler, velger å betale vederlaget i form av provisjon.

Eiendomsmegler Junina Nørgaard i DNB Eiendom kan bekrefte at det ofte forhandles om prosentsatsen. Det var hun som fikk oppdraget med salget av Vengers leilighet.

- DNB Eiendom tilbyr konkurransedyktige priser hvor vi tilpasser oss de respektive lokale markedene, sier Nørgaard, som er daglig leder ved meglerhusets avdeling på Torshov, til DN.no.

Boligselger Venger må innrømme at han synes forhandlingene gikk overraskende lett.

- Jeg hadde faktisk forestilt meg at vi kom til å ende på rundt 2,6 prosent. Det var megleren selv som foreslo den endelige satsen, forteller han.

 

Slik velger du megler: Se ekspertrådene nederst i saken

Innhent flere tilbud
Meglertopp Boldvik i NEF vil råde alle som skal selge bolig til å innhente tilbud fra flere meglere. Både han og andre eiendomsmeglere DN.no har vært i kontakt med advarer riktignok mot å bli for opptatt av prisen på tjenesten.

 

- Forbrukeren burde bruke makten sin til å få en skreddersøm på leveransen. Det gjør han eller hun ved å sørge for at det er kvalitet, erf#229 og skikkelighet som ligger til grunn, og ikke bare en lavest mulig pris, sier Boldvik.

- Når det gjelder valg av megler, bør ikke totalprisen være det avgjørende, men totalpakken. For meg som megler, og i dette tilfellet, var det spesielt viktig å formidle en trygghet til kunden om at jeg har solgt flere boliger i gården og kjenner lokalområdet godt, tilføyer Nørgaard i DNB Eiendom.

Knallhard konkurranse
Direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) mener folk flest «heldigvis» er klar over at pris og kvalitet på tjenesten ofte har en sammenheng.

Samtidig legger han ikke skjul på at konkurransen i bransjen er knallhard.

 

- Kundene er generelt veldig gode på å utnytte dette. Snittprovisjonen i eiendomsmeglerbransjen har gått ned, noe som blant annet viser at kundene er bevisste, sier Dreyer.

Hvor lav prosentsats boligselgerne kan forvente seg, mener meglertoppene det er vanskelig å si noe konkret om.

- Det er så store variasjoner. I de store byene er konkurransen veldig, veldig hard. Da kan du få hele prisspekteret når du velger megler. Det vil komme an på om det er viktig for deg å velge noen som har lang erf#229 og dermed høyere priser. Det er nok riktig å si at satsen vil ligge mellom 1 til 3 prosent, sier Boldvik.

587 eiendomsmeglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) svarte i undersøkelsen Meglerinnsikt.Slik velger du megler

Valget av eiendomsmegler kan få stor betydning for hva du sitter igjen med i lommeboken. Mens meglertopp Tormod Boldvik i NEF mener du bør bruke mest tid på å velge kvalitet, oppfordrer fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til å kjøre knallhardt på pris.Fagdirektør Thomas Bartholdsen for bolig i Forbrukerrådets råd:* Innhent tilbud fra flere meglere. Tilbudene kan du bruke som grunnlag i forhandlinger om vederlaget.* Husk at meglerhusenes prislister er unøyaktige. Hvis du som forbruker kommuniserer at det ikke er så nøye for deg hva du betaler for megleren, vil han eller hun fange opp det signalet og legge pristilbudet deretter.* Gå på visninger i nærmiljøet. Orienter deg om verdien på egen bolig og om meglere du fatter tillit til.* Det går også an å legge ut oppdraget på forskjellige nettsteder.* Velg provisjon av salgssum fremfor fast timepris. Forbrukerrådet har merket seg at oppdrag på timebasis ofte innebærer både en «besynderlig» timepris og timebruk.* Husk at det ligger i meglerens natur å ha «et vinnende vesen». Ikke la dette overtale deg ved første møte!* Har man problemer med å få tak i meglerne i et lokalt marked, kan du også vurdere en advokat som kan forestå salget. Der ligger det også et alternativ som kan bidra til priskonkurranse til fordel for forbrukere.Styreleder Tormod Boldvik i NEFs råd:* Innhent tilbud fra et par, tre meglere. Dette vil gi deg et godt bilde av prissituasjonen.* Du kan bruke ulike nettsteder, men det kan være vel så trygt å kontakte meglere du allerede kjenner til.* Sett deg ned med megleren og gjør det klart for han eller hun hva du forventer.* Markedsføringskostnader er en stor post. Diskuter med megleren hva du har behov for.* Aller viktigst: Bruk mer tid på riktig tjeneste enn på riktig pris. Det er mye viktigere å få levert gode eiendomsmeglertjenester, enn å få levert billige eiendomsmeglertjenester.

Les også:
- Svakeste boligprisvekst på fire år
- Farten i boligmarkedet er så høy at det må kraftigere lut til
Sjekk boligprisene der du bor