Da Tom Kristian Venger (43) besluttet å selge sin utleiebolig i Oslo, hadde han på forhånd sett seg ut en bestemt eiendomsmegler. For den drevne boligselgeren var det avgjørende at vedkommende hadde lokalkunnskap og erf#229 fra lignende salg i området.

Like fullt var Venger opptatt av prisen på eiendomsmeglertjenesten.

- I meglerhusets veiledende prisliste var det lagt opp til en provisjon på 3,5 prosent av salgssummen. Jeg ga klar beskjed om at det kunne hun bare glemme, forteller han DN.no.

Kommunikasjonsrådgiveren fikk viljen sin: De to kom raskt til en enighet og endte på 2 prosent.

Og skal vi tro nye tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er hendelsen langt i fra unik.

6 av 10 forsøker å prute på vederlaget, ifølge undersøkelsen «Meglerinnsikt». Over halvparten av de spurte meglerne mener dette er en trend som har økt de siste årene.

- Dette viser at konkurransen er stor og at forbrukerne har mye makt. Mange vinner nok frem i forhandlingene, slår styreleder Tormod Boldvik i NEF fast.

Ble overrasket
De aller fleste som benytter seg av eiendomsmegler, velger å betale vederlaget i form av provisjon.

Eiendomsmegler Junina Nørgaard i DNB Eiendom kan bekrefte at det ofte forhandles om prosentsatsen. Det var hun som fikk oppdraget med salget av Vengers leilighet.

- DNB Eiendom tilbyr konkurransedyktige priser hvor vi tilpasser oss de respektive lokale markedene, sier Nørgaard, som er daglig leder ved meglerhusets avdeling på Torshov, til DN.no.

Boligselger Venger må innrømme at han synes forhandlingene gikk overraskende lett.

- Jeg hadde faktisk forestilt meg at vi kom til å ende på rundt 2,6 prosent. Det var megleren selv som foreslo den endelige satsen, forteller han.

 

Slik velger du megler: Se ekspertrådene nederst i saken

Innhent flere tilbud
Meglertopp Boldvik i NEF vil råde alle som skal selge bolig til å innhente tilbud fra flere meglere. Både han og andre eiendomsmeglere DN.no har vært i kontakt med advarer riktignok mot å bli for opptatt av prisen på tjenesten.

 

- Forbrukeren burde bruke makten sin til å få en skreddersøm på leveransen. Det gjør han eller hun ved å sørge for at det er kvalitet, erf#229 og skikkelighet som ligger til grunn, og ikke bare en lavest mulig pris, sier Boldvik.

- Når det gjelder valg av megler, bør ikke totalprisen være det avgjørende, men totalpakken. For meg som megler, og i dette tilfellet, var det spesielt viktig å formidle en trygghet til kunden om at jeg har solgt flere boliger i gården og kjenner lokalområdet godt, tilføyer Nørgaard i DNB Eiendom.

Knallhard konkurranse
Direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) mener folk flest «heldigvis» er klar over at pris og kvalitet på tjenesten ofte har en sammenheng.

Samtidig legger han ikke skjul på at konkurransen i bransjen er knallhard.

 

- Kundene er generelt veldig gode på å utnytte dette. Snittprovisjonen i eiendomsmeglerbransjen har gått ned, noe som blant annet viser at kundene er bevisste, sier Dreyer.

Hvor lav prosentsats boligselgerne kan forvente seg, mener meglertoppene det er vanskelig å si noe konkret om.

- Det er så store variasjoner. I de store byene er konkurransen veldig, veldig hard. Da kan du få hele prisspekteret når du velger megler. Det vil komme an på om det er viktig for deg å velge noen som har lang erf#229 og dermed høyere priser. Det er nok riktig å si at satsen vil ligge mellom 1 til 3 prosent, sier Boldvik.

587 eiendomsmeglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) svarte i undersøkelsen Meglerinnsikt.





Les også:
- Svakeste boligprisvekst på fire år
- Farten i boligmarkedet er så høy at det må kraftigere lut til
Sjekk boligprisene der du bor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.