Et av stridspunktene mellom kjendismegler Miguel V. Sørholt og Privatmegleren, som eies av Nordea, er hans påståtte rett til å være med i enhver fremtidig etablering av Privatmeglerens kontorer i Oslo. En avtale Sørholt mener han inngikk med gründerne av Privatmegleren i 2004 da han ble hentet til kjeden.

Særlig viktig, er punktet om hvorvidt denne avtalen tilhører Sørholt personlig, eller om den følger av franchise-avtalen Privatmegleren nå har sagt opp med Sørholt og Residence Eiendomsmegling. Miguel Sørholt mener Privatmegleren-rettighetene i Oslo tilhører ham personlig, og ikke kan sies opp sammen med franchiseavtalen.

- Hvis det finnes en sånn avtale som Miguel Sørholt nå hevder, så var det ikke opplyst om under due dilligence i 2007 da Nordea kjøpte aksjer i Privatmegleren, sier Nordeas advokat Margrethe Buskerud Christoffersen.

Les også:Derfor ønsker de luksusmegler Miguel Sørholt ut av kjeden

I retten mandag kom det frem at banken i et brev til Sørholt og Privatmegleren-gründerne Christian Berg og Robert Fauske har varslet et mulig krav om erstatning.

- Det er jo ikke sikkert at domstolen vil komme til at det finnes en slik avtale som Sørholt sier, men skulle den komme til den konklusjonen, så har vi varslet søksmål, sier Christoffersen og viser til at det i så fall er brudd på aksjekjøpsavtalen fra 2007. Ifølge Sørholt følger avtalen ham personlig og gjelder uavhengig om han er franchisetager i Privatmegleren eller ikke. Ifølge Christoffersen er rettigheten hans i franchisesavtalen tidsbegrenset.

– Hvis den skulle tilhøre Miguel personlig og vare lenger, burde det vært opplyst om, sier Christoffersen.

 

Pressmiddel
Sørholts advokat Johannes Andersen mener det varslede kravet mot hans klient er et pressmiddel i den pågående tvistesaken mellom Sørholt og Privatmegleren.

– Jeg ser det kravet i sammenheng med tvisten, sier han og viser til at tilsvarende krav er rettet mot Privatmegleren-gründerne Robert Fauske og Christian Berg som solgte aksjer til Nordea i 2007.

- Det vil nok legge et press på Fauske og Berg. I hvert fall tror jeg det er meningen med brevet, sier Andersen.

Nordeas advokat avviser at Nordea og Privatmegleren forsøker å legge press på vitner i forkant av en eventuell rettssak.

– Det tar vi sterk avstand fra. Det stemmer ikke i det hele tatt, sier Christoffersen.

Privatmegleren mener Sørholts rettigheter til å etablere seg i Oslo bortfaller når franchiseavtalen faller bort. Privatmegleren har sagt opp Sørholts franchiseavtale fra oktober. Sørholt har på sin side varslet søksmål for usaklig oppsigelse av avtalen.

Gir sentrale aktører munnkurv
Robert Fauske og Christian Berg var med i forhandlingene med Sørholt da han skulle inn i Privatmegleren. De to tidligere styremedlemmene i Privatmegleren får ifølge Sørholt og hans advokat, Johannes Andersen, ikke fritak fra taushetsplikten de har fra sine tidligere verv. Det reagerer Sørholt på.

- Sannheten vil avdekke at jeg har rett. Men de fratar meg muligheten til å dokumentere sannheten, sier han.

Advokat for Nordea og Privatmegleren, Margrethe Buskerud Christoffersen, avfeier at de gir de sentrale aktørene munnkurv.

- Jeg har aldri sett et sånt krav før. De har stilt spørsmål om vi kan frita dem for enhver lojalitet og taushetsplikt slik at de kan uttale seg fritt om Privatmegleren og Nordea, og det har vi sagt nei til. Men vi har ikke sagt nei til at de kan forklare seg i retten, hevder Margrethe Buskerud Christoffersen.

Det mener Sørholts advokat, Johannes Andersen, at Christoffersen burde kommet med tidligere.

- De har bare sagt nei, de har ikke kommet med den presiseringen. Det er noe de kom med etter at jeg opplyste om at Fauske avstod fra å komme, sier han.

Mulig vitne
Privatmegleren-gründer Robert Fauske ønsker foreløpig ikke å kaste lys over hvilke avtaler som ble inngått med Miguel V. Sørholt i 2004.

- Jeg er et mulig vitne i en sak, så jeg kan ikke kommentere det, sier Fauske.

Det var han og partneren Christian Berg som hentet Miguel Sørholt i 2004.

- Sørholt ble hentet til kjeden fordi han var en dyktig eiendomsmegler og vi hadde lyst til å ha ham som en viktig del av oppbyggingen av Privatmegleren den gang vi startet.

- Er det slik at alle avtaler som ble inngått mellom dere og Sørholt og hans selskaper er kjent for Nordea?

- Det har jeg en klar mening om, men det har jeg ikke lyst til å kommentere det heller.

Ifølge Fauske er han foreløpig ikke innkalt som vitne.

- Det er heller ikke berammet noen sak, men jeg har blitt varslet av partene om at de har interesser av å høre et vitnemål fra meg, så det er jo å forvente at det kommer.

Les også:
- Han har gitt alle tilbud om jobb
Privatmeglerstjerne overtar etter Sørholt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.