Boligprisene var uendret i oktober sammenliknet med Tidenes september i boligmarkedet , viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,9 prosent.

Les saken: Ellevte måned på rad med boligprisoppgang

- Boligprisene holdt seg som ventet stabile i oktober måned. Oktober pleier å være en måned hvor oppgangen i fra de tidligere høstmåneder flater ut. Men bak de helt normale oktobertallene ligger usedvanlig store variasjoner. Forskjeller som trolig vil fortsette gjennom det meste av neste år, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

- Kraftig nedkjølt

Han påpeker at boligprisene i de tidligere så opphetede oljeregionene nå er på vei til bli kraftig nedkjølt.

- I Stavanger som tidligere var blant Norges dyreste boligområder faller nå prisene med 0,8 prosent fra forrige måned. En privat undersøkelse av utleiemarkedet i oljehovedstaden som kom i går, viste en nedgang i betalte husleier på 15 prosent det siste året. Boligprisene skal derfor trolig fortsette å falle en god stund fremover. Også Sørlandet er svakt, men her har nedgangen allerede vart en stund, og boligprisene er gjennomgående lavere i utgangspunktet. Det er godt håp om at Kristiansand kan normaliseres neste år, sier Andreassen.

Han mener alt avhenger av hvor dyp og langvarig nedturen for oljenæringen blir.

- Vi skal imidlertid huske på at de fleste som har mistet jobbene sine i oljenæringen så langt, relativt enkelt har klart å finne annet arbeid. Noe lavere lønn har de fått, men de er i arbeid, sier sjeføkonomen.

- Dobbel prisstigning neste år

- I 2015 blir det spennende å se om den sterke utviklingen i Tromsø kan fortsette. Nord-Norge rammes av problemene i Russland og av frykt for utsettelse av oljeutbygginger som følge av høsten fall i oljeprisene. Andre næringer som fisk og turisme blomstrer som aldri før, sier Andreassen.

Han mener hovedstadsområdet også vil merke at høykonjunkturen i norsk økonomi er over.

- Lavere boliglånsrenter og en lønnsvekst som tross alt ventes å bli positiv neste år, gir imidlertid grunn for en viss optimisme. I sum ligger vi fortsatt an til en prisvekst på et par prosent i år for nasjonen som helhet, og det dobbelte av dette neste år. Fortsatt vil det lønne seg å eie fremfor å eie i det meste av kongeriket, sier Andreassen.

Prisene er nå 5,3 prosent høyere enn de var i september 2013, og uendrede priser ut året gir en årsendring på 2,1 prosent.

- Ikke overopphetet

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen uttalte at den den betydelige underliggende veksten i boligprisene gir grunn til uro.

Les sakene:
 - Risiko for betydelig boligprisfall
- Vekst i boligprisene som gir grunn til uro

Andreassen ser det annerledes.

- Dette er ikke noe overopphetet marked. Spekulanter som satser på å tjene noen slanter ved utleie bør merke seg at det i dag er 2000 boliger til leie i hovedstaden. Også i Trondheim og Stavanger er det unormalt mange boliger til leie, ofte til en rimelig penge, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
- Boligprisene er allerede fyrt opp