Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

I løpet av året tilbringer dem med fritidsbolig i fjellet 41 dager på hytta. Her fra Geilo. Foto: Thomas Haugersveen
I løpet av året tilbringer dem med fritidsbolig i fjellet 41 dager på hytta. Her fra Geilo. Foto: Thomas Haugersveen les mer

Hytte

49 hyttedager i året

Nordmenn tilbringer i snitt 49 dager i året på hytta, viser en fersk undersøkelse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Er nordmenn late? Bli med og debattér saken under

I snitt tilbringer norske hytteeiere 58 dager i fritidsboligen ved sjøen og 41 dager i fritidsboligen på fjellet i løpet av et år. Totalt tilbringer nordmenn i snitt 49 dager i året på hytta, viser siste utgave av Prognosesenterets landsomfattende hytteundersøkelse.

Det er første gang spørsmålet om antall hyttedager stilles, derfor har ikke Prognosesenteret tall som viser utviklingen over tid.

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener flere faktorer taler for at nordmenn kommer til å tilbringe enda mer tid på hytta fremover.

– Andelen hytter med innlagt vann og wc har økt voldsomt de siste årene. Godt over 90 prosent av det som bygges har disse kvalitetene. Økt komfort bidrar til økt bruk, sier Øye.

 

LATE NORDMENN?

Er nordmenn blitt late og bortskjemte etter mange år med oljedopet økonomi?

Se resultat
 

Nærmere hytta

Han peker også på at flere får en fleksibel jobb, og dermed velger flere å jobbe fra hytta. Stadig bedre mobile løsninger bidrar til å gjøre dette mulig.

– Folk oppgir også at de bruker kortere tid på reisen til hytta enn før. Ifølge vår undersøkelse aksepterer folk nå en reisetid på maks tre timer, og vi ser også at folk velger å skaffe hytte nærmere bostedet, dette bidrar også til økt bruk. Samtidig bidrar bedre veier mange steder til at reisen går raskere, sier Øye.

Han peker også på at nordmenn har en tett historisk og kulturell tilknytning til naturen.

– Og ettersom stadig flere kommer til å bo tett i byer, må vi leve ut naturdrømmen på hytta, sier Øye.

Antall hytter øker også jevnt og trutt. De siste fem årene har antallet økt fra snaut 399.000 til 416.000, ifølge tall SSB. – Rundt halvparten av oss eier eller har tilgang til hytte. Og hvis alle de som sier de vil ha hytte realiserer drømmene, er det marked for 200.000 hytter til her i landet, sier Øye.

Mer utenlands

Det er ikke bare antall hytter som øker. SSBs feriestatistikk viser en kraftig økning i norske feriereiser utenlands. I 2009 dro snaut tre millioner nordmenn på feriereise utenlands. Dette økte til over 4,1 millioner i 2012. I 2013 gikk det noe tilbake, til 3,78 millioner, men det er likevel 28 prosent flere enn i 2009.

 

Les også: – Jeg var på Harvard ifjor. Der løper folk på campus


Ingen i Norden eier flere fritidsbooliger: - En form for sløsing


 

Fullt helgetrøkk på mobilene

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Oslo: Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge deler ikke oppfatningen til Trond Morten Lindberg i revisjons- og rådgivningsselskapet BDO. I et innlegg på side 39 i dagens avis hevder han at nordmenn er late, tar langhelger på hyttene og skrur av mobiltelefonene etter jobb.

– Når det gjelder trafikkmønstre i mobilnettet, stemmer ikke dette med uttalelsen fra Lindberg.

Trafikken i mobilnettet går for fullt hele uken, det er minst like mye trafikk i helgene som på ukedagene. Undersøkelser viser forøvrig at én av tre nordmenn jobber på vei til og fra jobben. Én av tre sjefer sier at de forventer at medarbeiderne alltid skal svare på epost, understreker Svendsen.

– Har mange nordmenn «hjemmekontor» på hyttene sine?

– Nordmenn er glad i hytteliv, og vi vet at godt utbygd dekning gjør det praktisk å jobbe også på hytta. Min oppfatning er ikke at nordmenn jobber lite eller er late. Tvert imot. Nordmenn er flinke til å stå på, de er opptatt av teknologi og de ønsker fleksibilitet.

Les hele avisen

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Opphetet boligmarked