- Oslo-tallene i mai er enda sterkere enn jeg hadde ventet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN.

Boligprisene falt 0,3 prosent i Norge i mai sammenliknet med april, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene uendret: Boligmarkedet i mai: Svakeste siden finanskrise-årene

Men i Oslo tikker prisene videre oppover:

Oslo var den eneste byen som unngikk røde tall i mai, med en prisstigning på 0,2 prosent. Her er prisene nå 11,1 prosent høyere enn for ett år siden. Den sterkeste boligprisveksten i mai har vært i bydelene St.Hanshaugen, Bjerke og Grünerløkka i Oslo, hvor prisene har steget med rundt et halvt prosentpoeng.

Varsler ny renteeffekt

- Det som skjer i Norge nå, er at vi ikke har noen boligpolitikk. Men vi har mange andre politikk-områder som gir boligprisoppgang i Oslo. Distriktspolitikken neglisjeres, vi har en halvhjertet samferdselspolitikk og en glorifisering av Oslo sentrum. I sum bidrar dette til økte boligpriser i hovedstaden. I dag må folk ofte flytte fra distriktene - og latterlige lave boligpriser - inn til Oslo for å få en interessant jobb. Flere store tunge arbeidsgivere må ut av Oslo for å endre på dette, sa Andreassen til DN i slutten av mai: Her faller boligprisene mest - og minst

Når Norges Bank setter ned renten nå i sommer, vil prisene presses ytterligere opp, tror sjeføkonomen.

- Vi kommer til å se renteeffekten på budrundene i høst, sier han.

- Hvor høyt kan boligprisene i Oslo gå?

- Det er jo intet tak. Boligprisene i Stockholm, Helsinki og København er også høye. I Stockholm går småleiligheter for 200.000 kroner per kvadratmeter, sier han.

- Ingen ublu pris

- Jeg tror «Prime Oslo», de mest attraktive områdene, er på vei mot 100.000 per kvadratmeter - og det er ingen ublu pris. Ikke når man sammenligner det med hovedstedene i våre naboland, sier Jan Ludvig Andreassen.

Han tror landet som helhet lander på en boligprisvekst på 6 prosent når året er omme.

- Boligmarkedet er sterkt i Oslo, og i sentrale deler av Bergen og Trondheim. Men det vil ikke forundre meg om Stavanger-området får et prisfall på 3-4 prosent i år, sier han.

Stavanger hadde et prisfall på 1,2 prosent i mai og har bare hatt en prisvekst på 0,6 prosent det siste året.

- Kan kutte renten med god samvittighet

Sjeføkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret sier til DN at Norges Bank nå kan sette ned renten med god samvittighet.

- En utflating av prisene nå er veldig bra. Det er ikke sunt med en så sterk vekst som vi har hatt så langt i år, sier han med tanke på de nasjonale boligpristallene.

Han tror fallet er en naturlig priskorreksjon, men ser også at oljesmellen nå slår inn i Stavanger-området.

- Er det overraskende med prisfall nå i mai?

- Nei, det er ikke akkurat sensasjonelt. Vi har sett at folk er villige til å betale mye for bolig, men kanskje dette er et tegn på at de nå ikke er villige til å betale enda mer. Det er jo grenser for hvor mye folk skal forsake for å finne seg et sted å bo, sier han.

Les også: Her faller boligprisene mest - og minst

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.