Når boligmarkedet snur, merkes det først i nyboligmarkedet heter det blant bransjeaktører. Foreløpig er det få tegn til snuoperasjon i Oslo og pressområdene rundt, ifølge DNB Eiendom.

-I Oslo er det ingen tegn til dipp i nyboligmarkedet. Det var fortsatt volumøkning på nybygg i siste kvartal, og prisene har gått litt opp, sier Jørn Are Skjelvan som leder DNB Eiendoms nybyggavdeling i Oslo, Asker og Bærum.

Det har ifølge Skjelvan sammenheng med det som skjer i bruktboligmarkedet. Ifølge DNB Eiendom er det solgt like mange bruktboliger over takst så langt i oktober som i september, og det er nesten like mange på visningene. I juni hadde DNB Eiendom i snitt 19 registrerte interessenter per bolig, i september litt over 21 i snitt og i oktober rundt 20 personer i snitt per annonserte bolig.

 - Blir det færre på visning på bruktboliger, så kan det tyde det på at bruktmarkedet kjølner, sier Skjelvan.

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendoms nybyggavdeling i Oslo, Asker og Bærum mener det lønner seg stadig mer å kjøpe nytt fremfor brukt i Oslo.
Daglig leder Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendoms nybyggavdeling i Oslo, Asker og Bærum mener det lønner seg stadig mer å kjøpe nytt fremfor brukt i Oslo.
 

Galopperende bruktboligpriser

Ifølge DNB har det har vært nesten dobbel så høy prisvekst på brukte boliger i forhold til nybygg i Oslo det siste året. Bruktboligprisene i hovedstaden har i snitt steget 11 prosent, mens kvadratmeterprisen på nye boliger bare har steget med 6 prosent. Det betyr at gapet mellom nytt og brukt har skrumpet med 23 prosent siden februar.

 -Prisnivået mellom nytt og brukt fortsetter å skrumpe inn, så det blir mer lønnsomt å kjøpe nytt i Oslo, sier Skjelvan.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

 

Stikker hodet opp

Mikkel Røisland i Røisland&Co som kun selger nyboligprosjekter, synes også nyboligmarkedet i Oslo holder seg godt.

-Vi selger ikke et like stort volum nå etter sommeren, men det er fordi det ikke har vært like mange salgsstarter i andre halvår. Så da blir det et lite vakuum på nye prosjekter en stund fremover, det er mest det vi kjenner på, sier Røisland.

Han viser til det ble lagt ut rekordhøye 1735 nye boliger for salg i Oslo i første halvår, mot 690 i samme periode i fjor.

-Jeg er mer bekymret for at det er for lite nytt som kommer ut. Alt som er nytt i markedet har mer eller mindre kommet ut det siste året, mens de neste prosjektet hos utviklerne ikke er kommet så langt i utviklingen. Det stopper litt hos plan og nybygg , sier Røisland som dermed tror trøkket i nyboligmarkedet vil holde seg frem mot sommeren.

Men også han merker en økende nysgjerrighet på utviklingen fremover blant nyboligkjøperne.

-Folk stikker hodet opp og lurer litt på hva som skjer, særlige med tanket på det som skjer i Stavanger og på Vestlandet, selv om de ofte er trygge på jobbene sine selv.

Sitter på gjerdet

 I Stavanger merker de imidlertid godt den økende usikkerhet rundt jobbmarkedet fremover.

 -Nå venter folk. De må vite om de har jobb i morgen og neste måned og neste år før de utvider boligen eller kjøper ny. Den psykologiske effekten er blitt forsterket mer i denne regionen enn tidligere, sier daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom i Stavanger.

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom i Stavanger merker at nyboligkjøperne er mer avventende.
Daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom i Stavanger merker at nyboligkjøperne er mer avventende.
 

Han mener det motsatte skjer i nyboligmarkedet i Stavanger som i Oslo.

-Det Stavanger sliter med er for stort tilbud i forhold til etterspørselen, sier Dahl.

Dermed kan kjøperne avvente og bruker mer tid på kjøpet.

 -De bruker vanvittig mye lenger tid nå enn før fordi de vet at prosjektene ikke blir utsolgt. Folk ligger ikke lenger i sovepose. Ergo har de mye bedre tid på å ta en avgjørelse. Det vi ser nå er at de går rundt og sammenligner prosjekter på en helt annen måte enn før: hvor får jeg best pris, hvor får jeg mest kvadratmeter, hvilken utbygger er villig til å gi meg en god deal. Det er en annen hverdag enn vi har hatt tidligere, sier Dahl.

Han tror det vil snu.

-Men om det blir i 2016 eller 2017 vet vi ikke. Personlig er jeg vel uti 2017, sier Dahl.

Les også:

Ingen frykt for prisfall dnPlus (DN+ sak)

Ny utvikling i boligmarkedet: - Det ser ut til å løsne litt

Ferske boligtall: Salget av nye boliger spriker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.