- Den store appetitten på Spania holder seg, men Frankrike kjøles ned. Jeg tror ikke at kjøperne er «borte» - de bruker bare noe lenger tid på å bestemme seg, sier Håkon Hansen, som er sjef for DNB Luxembourg og Private Banking.

Han synes dette er en sunn utvikling.

- Vi har hatt en del spontane ferieboligkjøpere, og i en periode gikk det nok litt for fort for noen. Det er bare sunt å roe seg litt ned før man handler, sier han til DN.

Nye tall fra DNB Luxembourg viser at antall forespørsler fra nordmenn om lån til Frankrike-bolig har falt med 30-35 prosent det siste kvartalet sammenlignet med tilsvarende periode ifjor.

- Reduksjonen i forespørsler fra kriserammede Rogaland er enda sterkere. Her er nok fallet godt over 50 prosent, opplyser Håkon Hansen.

Én kjøpegruppe holder seg imidlertid stabil:

- Når det gjelder de mest luksuriøse ferieboligene, ser vi ingen endring. De som hadde råd til en luksusbolig på Rivieraen til fire millioner euro (cirka 38 millioner kroner) ifjor, har like god råd i dag. Det er i prissjiktet fra en halv million til én million euro (4,8-9,5 millioner kroner) vi merker en kraftig nedgang i antall lånesøknader, sier Hansen.

Venter gjerne et år eller to

Han er ikke i tvil om årsaken til det bratte fallet:

- Grunnen er åpenbar: Kronekursen, realøkonomien i Norge, frykt for høyere arbeidsledighet og svakere lønnsoppgjør. Vi har inntrykk av at veldig mange «sitter på gjerdet» og venter. De er avventende til hva som skjer i Norge og med egen økonomi fremover, og venter gjerne et år eller to før kjøpet blir en realitet. Dermed vokser «varelageret» vårt av fremtidige kunder, forteller Håkon Hansen.

Håkon Hansen, DNB Luxembourg.
Håkon Hansen, DNB Luxembourg.
 

Megler Agnar D. Carlsen sa til DN for en ukes tid siden at det også blir færre norske kjøpere i «midtsjiktet» i Spania:

- Det er ikke til å stikke under stol at mange kjøpere har falt fra på grunn av oljekrisen. Vi merker at vi nå har langt færre kunder fra sørvestlandet og ikke minst Stavanger-området. De som ikke merker det, de lyver. Rimeligere ferieleiligheter går unna som før, det samme gjør de dyre eiendommene hvor det nå er mulig å prute betydelig. Derimot er det mellommarkedet som har bremset opp, sa megleren:

- De som ikke merker det, de lyver

Kjøper dobbelt så dyrt i Frankrike som i Spania

DNB Luxembourg sier at det fortsatt er godt trykk i markedet i Spania:

- Antall forespørsler i Spania holder seg, noe overraskende, på samme nivå som tidligere år. Dette har sammenheng med prisene. Spania opplevde et bratt prisfall fra 2008, nå har prisene flatet ut og er på vei opp igjen - og jeg tror en del nordmenn er redde for at prisene skal «gå» før de får handlet, sier Håkon Hansen.

DNBs oversikt viser at nordmenn i snitt handler feriebolig for 350.000 euro i Spania, og for 700.000 euro i Frankrike.

- Prisene i Frankrike har holdt seg på et stabilt høyt nivå de siste årene, og det har vært veldig populært blant nordmenn å eie en fritidsbolig i området fra Cannes til St. Tropez. Men nå som økonomien i Norge har forverret seg og kronen har svekket seg kraftig, betyr det selvsagt mye for kjøperne om man skal gange euro-prisen med 8 eller 10 kroner, forklarer Hansen.

Likevel understreker han at Frankrike absolutt ikke er «dødt».

- Det skjer noe nå, helt klart. Rivieraen har nok blitt for dyr for en del nordmenn nå, men det er ikke dramatisk. Mange av de som er avventende, kommer nok til å kjøpe feriebolig her - men på sikt. Jeg tror Norge fortsatt sitter på den grønne gren og at kronen skal styrke seg igjen, sier Håkon Hansen.

Følg markedet med DN Investor

Se DNTV: Pepsi på Snapchat

Reklamekroner hos Snapchat
00:06
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.