Finansminister Siv Jensen ser ikke behov for endre dagens retningslinjer for boliglån.

– Det er bankens ansvar å vurdere hva som er et forsvarlig verdigrunnlag for boliger som stilles som pant for boliglån, og vi har ikke nå planer om å utarbeide nærmere regler om dette, sier Jensen.

Sparebank 1 SMN krever nå at alle som byr mer enn ti prosent over prisantydning må dekke budøkningen med egne penger, skriver Dagens Næringsliv i dag.

– Vi vil ikke finansiere de villeste budrundene, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Les saken:
Kutter lån til ville bud 

Reite mener bankene har et samfunnsansvar når det gjelder å bidra til bærekraftig boligprisutvikling og gjeldsnivå.

– Jeg tror både Finansdepartementet og vi leter etter tiltakene som virker. Vi tror vårt tiltak vil kunne bidra, men bare om også andre og større banker kommer på banen. Vi har også innført et tak på hvor stor boliggjeld du kan få i forhold til inntekt, sier Reite.

Skal vurdere forskriften

For å dempe boligprisveksten og husholdningenes gjeldsvekst kom i 2010 kom kravet om 10 prosent egenkapital. Dette ble strammet inn til krav om 15 prosent egenkapital i 2011. En ny oppdatering av retningslinjene kom ifjor sommer (se faktaboks).

- Forskriften gjelder ut 2016, og Finanstilsynet vil i løpet av året vurdere behovet for å endre eller videreføre forskriften. Det er Finansdepartementet som har forskriftskompetansen. Finanstilsynet vil gi sitt råd til Finansdepartementet om forskriften bør videreføres, eventuelt endres, sier direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen.

Boligprisene i Oslo har steget 40 prosent de siste fem årene. Norske husholdningers gjeld har i samme periode økt til godt over 200 prosent av disponibel inntekt.

I tillegg til at renten er svært lave, peker de fleste analytikere på at boligprisene i Oslo stiger kraftig fordi det er for få boliger til å møte etterspørselen.

– Hensynet til salgbarhet må være ivaretatt

– Sparebank 1 SMN har etter hva jeg forstår utarbeidet konkrete retningslinjer og terskler for hva som skal anses som forsvarlige verdigrunnlag, og når kjøpsprisen på en bolig er så høy at banken skal kreve at låntageren stiller med mer egenkapital. Banken opptrer på denne måten i tråd med det en må regne med at en ansvarlig bank vil gjøre, sier Jensen.

Hvis kjøpsprisen overstiger det som etter bankens vurdering er et forsvarlig verdigrunnlag for boligen, øker risikoen også for boliglånskunden, påpeker Jensen.

– Forskriftens krav om at banken skal vurdere kundens betjeningsevne og forsvarlig boligverdi, bidrar derfor til å redusere risikoen for at boliglånskunder tar opp større lån enn de kan betjene, sier Jensen.

Reite i Sparebank 1 SMN mener at mange som har kjøpt bolig til langt over prisantydning sannsynligvis ikke får igjen de siste kronene ved et senere salg.

Finansministeren påpeker at dagens regler allerede pålegger bankene å legge til grunn et forsvarlig verdigrunnlag for boligen.

– Verdigrunnlaget ikke kan være høyere enn markedsverdi fastsatt ut fra en forsiktig vurdering, der blant annet hensynet til fremtidig salgbarhet må være ivaretatt, sier Jensen.

Les også:

– Norges Bank kan bli presset inn i en krig  

- Boligrente ned mot 1,0 prosent  

Ferske boligtall: Igangsettingen av nye boliger gikk ned 42 % i februar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.