- Prisforskjellen mellom nytt og brukt fortsetter å tettes, sier daglig leder for Oslo Nybygg Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.

Ettersom bruktprisene siste år har økt mer enn nybygg, fortsetter den prosentvise differansen å minke. Prisgapet synker spesielt i hovedstaden, der prispresset på brukte boliger har vært enormt det siste året.

Les også:
Oppussingsobjekt i første etasje gikk 3,4 mill. over takst

- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo

Sterke boligpriser i juni

- Den voldsomme prisveksten på bruktboliger i Oslo har ført til at det nå kun er 6963 kroner i forskjell mellom kvadratmeterprisen på nytt og brukt i hovedstaden. Det er en reduksjon på 1000 kroner siden forrige måling, og en halvering siden oktober 2014 da vi målte en forskjell på 14.400  kroner per kvadratmeter. Tar man hensyn til forskjeller i vedlikeholdsbehov og oppgraderingsbehov er prisene på brukt og nytt nå sammenlignbare, skriver Skjelvan i DNB Eiendoms ferske nybygg-rapport for andre kvartal.

Han peker på at forkjellen minker til tross for at flere populære sentrumsprosjekter er lansert siste kvartal: Bjørvika, Skøyen, Løren og Ensjø.

Skjelvan mener det går mot høytrykk i sommer, og forventer at etterspørselen etter nye boliger vil rekordstor fremover.

- Jo færre bruktboliger som legges ut mot fellesferien, desto mer øker presset på våre prosjekter. Denne sommeren er utbudet i bruktmarkedet rekordlavt, skriver Skjelvan.

- Gir oss nye kjøpegrupper

Siden midten av april er det ifølge DNB-rapporten solgt 1029 nye boliger bare i Oslo. Det er 44 prosent flere enn i forrige periode og en økning på nesten 90 prosent fra samme periode i fjor.

- Dette har sammenheng med at prisgapet mellom brukt og nytt smalner inn. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en brukt bolig i Oslo er nå cirka 61 000 kroner, mot 67 800 kroner for nye boliger. Det gir oss nye kjøpegrupper, skriver Skjelvan.

Det store prispresset i Oslo gjør at stadig flere ser etter sitt nye hjem i randsonen av hovedstaden, ifølge rapporten.

- Vi ser også av vår kvartalsvise undersøkelse, DNB Eiendomspuls, at pendlerviljen blant Oslo-folk øker for hvert år. To av ti Oslofolk sier at de er villige til å pendle for å få mer bolig for pengene. Særlig er yngre boligkjøpere åpne for lengre reisevei. I aldersgruppen under 25–29 år er nesten 40 prosent villige til å pendle, skriver Skjelvan.

I Akershus er forskjellene fremdeles store. En i utgangspunktet lavere pris og økt pendlervilje gir imidlertid prispress også i Oslos randsone, skriver Skjelvan i rapporten.

- Pendlerviljen er imidlertid begrenset og vi ser at smertegrensen går ved omtrent 45 minutters reisevei. Også på dette området er unge villige til å strekke seg lengre enn de eldre, skriver Skjelvan.

Han påpeker at dette gjør steder med gode transportforbindelser til Oslo til vinnere.

Etter Oslo øst er nå Follo det stedet med høyest prisvekst. Er det effekten av den nye Follobanen, som skal åpnes om fem år, som allerede gjør seg gjeldende, spør Skjelvan.

Større forskjeller utenfor byen

Forskjellene på ny- og bruktpriser i Oslo sett under ett minker til tross for at utviklingen i Oslo øst/syd har gått i motsatt retning.

I øst var kvadratmeterprisen for nybygg i gjennomsnitt 5621 kroner høyere enn brukt høsten for to år siden, mens differansen i dag er på 12.020 kroner per kvadratmeter.

- Det kan dels forklares med noen svært attraktive prosjekter som har trukket opp snittet i bydelen. I 2016 går det imidlertid mot mindre forskjeller også her. Det samme gjelder utenfor byen. Der er forskjellene fortsatt betydelige, men den prosentvise prisforskjellen minker i alle områder, med unntak av Nedre Romerike hvor den ligger stabil på 35 prosent, skriver Skjelvan.

Les også:
Sjekk boligprisene der du bor

Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo

Leilighet på 13 kvadrat gikk nesten 30 prosent over prisantydning 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.