I Oslo har både Grünerløkka, Gamle Oslo og Østensjø passert 20-tallet i prosentvis boligprisvekst de siste 12 månedene.

- Veksten er eksplosiv i deler av Oslo by, sa administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge da han onsdag presenterte bruktboligstatistikken for september.

Men det er ikke veksten i de mest sentrale bydelene som bekymrer Dreyer i Eiendom Norge mest. Enda mer bekymret er han for at hovedstaden drar med seg hele randsonen rundt.

- Det at en sentrumsbydel har veldig høy prisvekst er en ting, det ser man også i hovedsteder som København og Stockholm som har høyere snittpriser sentralt enn Oslo. Når det smitter utover til kommunene rundt Oslo, så er det mer bekymringsfullt. Da er det snakk om et totalmarked, og det er mer bekymringsfullt for norsk økonomi, sier Dreyer som er administrerende direktør i Eiendom Norge.

Les også: Sjekk boligprisene der du bor  

Boligprisene på landsbasis steg med 0,9 prosent forrige måned (sesongjustert).

Dreyer legger ikke skjul på at utviklingen i de mest pressede områdene i og rundt hovedstaden ikke er bærekraftig over tid.

Blant kommunene rundt Oslo, er det Bærum som har den høyeste veksten med en oppgang på 14,5 prosent i de siste 12 månedene. Fra før av har Bærum den høyeste gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i stor-Oslo (se grafikk). Like bak Bærum følger Romerike med en vekst på 12-13 prosent.

 

Krogsveen-megler Henriette Sønsteby har fått i oppdrag å selge en del av en tomannsbolig i Sørum på Romerike med prisantydning 4,75 millioner kroner.

- Vi merker at mange synes det er dyrt i Oslo. Gode togforbindelser og nærheten til Gardermoen gjør at mange ser at det er enkelt å bo her oppe, sier Henriette Sønsteby som leder Krogsveens kontor på Jessheim.

Spesielt langs aksen mellom Oslo og Gardermoen opplever hun høy etterspørsel. Mange velger å bytte ut leilighet i Oslo med enebolig på Romerike.

Nylig solgte hun en enebolig på Lørenskog for 14,2 millioner kroner som var 1,2 millioner over prisantydning. En 40-kvadrats leilighet på Jessheim gikk raskt unna for 2,5 millioner.

- Det virker ikke som at folk er veldig nervøse. Det gjelder både leiligheter og eneboliger, sier Sønsteby.

Eneboliger i Skedsmo og Lørenskog går nå for over seks millioner i gjennomsnitt, ifølge DNB Eiendom.

- Markedet i Oslo forplanter seg mer og mer utover Romerike. I de mest sentrale områdene på Romerike selger vi unna som om det skulle vært melk og brød, sier Eirik Frøytlog som er daglig leder for DNB Eiendom på Lillestrøm.

Les også: - I Oslo har det nesten blitt normalt å by 500.000 over prisantydning  

Det er ikke bare Oslo-pendlre som bidrar til prisløftet. Nye hovedkontor for Felleskjøpet og Kriminalomsorgen samt utvidelser på Gardermoen har gitt området mange nye arbeidsplasser som også bidrar til folketallsvekst og press i boligmarkedet.

-  Vi ser også at mange trekker mot Jessheim og Øvre Romerike. Mange som er på vei ut av Oslo ser at det har blitt dyrt også på Lillestrøm og derfor trekker de lenger nordover, sier Ole-Anders Midtskog som er avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 på Lillestrøm.

Selges på under 10 dager

Dreyer i Eiendom Norge forventer at boligprisene vil stige ytterligere i fjerde kvartal, mye på grunn av situasjonen i Oslo. Utbudet i hovedstaden er 38 prosent lavere enn på denne tiden i fjor.

- Dette viser behovet for å bygge boliger for å møte etterspørselen, sier Dreyer.

Les også: Oslo-prisene: Boligprisveksten i Oslo skyter fart

I enkelte bydeler har boliger blitt revet unna på under 10 dager i gjennomsnitt.

Selv om noen objekter også i Oslo kan få lenger liggetid utover høsten, ser han ikke tegn på at markedet har roet seg

- Vi ser vanligvis en sesongmessigeffekt i oktober, november og desember, men når man ser på tilbudssiden er det ingen tegn som tyder på at markedet har kjølet seg ned. De mange som var på visning i august og september er der fortsatt. Vi kan fortsatt se eksempler på at noen må gå en runde til og ha flere visninger.

Fredag ble Nordea første storbank til å varsle økte boliglånsrenter etter en lang tid der det å låne penger har vært historisk billig.

Men Dreyer tror ikke en gang de første signalene om rentehevelse vil få særlig avdempende effekt.

- Som signaleffekt er det viktig, men på kort sikt tror jeg ikke det hjelper. For dem som står midt oppe i panikken i boligmarkedet i Oslo er det en viktig å være klar over hvordan en renteøkning påvirker prisene. Mange trenger en påminnelse for hvordan man opptrer i budrunder, sier Dreyer.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:
 

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.