Nestoren i det norske eiendomsmarkedet, Christian Ringnes i Eiendomsspar, spår krakk i boligmarkedet i 2006.

Mens han ser strålende utsikter for norsk økonomi i årene som kommer, på grunn av lave renter og økende sysselsetting i Norge, er han bekymret for boligmarkedet på ett til to års sikt.

Malurt i begeret
- Jeg må helle noe malurt i begeret, sier Ringnes på Citykonferansen, i regi av bladet NæringsEiendom og Foreningen Næringseiendom.

- Boligmarkedet vil få en reaksjon nedover, sier han.

Han peker på den fantastiske boligprisutviklingen som har vært på 90-tallet, da prisene har tredoblet seg i reelle tall. I januar i 2004 steg boligprisene fem prosent, i januar i år steg de fire prosent. Men treet kan ikke vokse inn i himmelen.

Heftig boligbygging
Kraftig økning i boligbyggingen vil senke prisene, og spesielt Oslo kan være i faresonen, tror Ringnes.

- Snittprisen i Oslo er 30.000 per kvadratmeter, og det koster 25.000 å bygge nytt. 30.000 boliger kan settes i gang på fem år, og det er potensiale for mye mer. Igangsatte boliger har økt betydelig i Oslo, det har vært en tredobling av volumene. Det vil virke inn på markedet, sier Ringnes.

Bra i år, krasj neste år
- Vi vet det kommer til å krasje, trolig i 2006. Men 2005 blir et godt år, sier han.

Det kan være verdt å merke seg at Ringnes også spådde et kraftig prisfall for boliger i 1998 og 1999. Siden den gang har prisene på leiligheter i snitt steget rundt 65-70 prosent i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.