- Om det skjer i 2007 eller 2008 vet vi ikke, men det som er sikkert er at jo senere det skjer, jo større blir smellen, sier den profilerte eiendomsinvestoren Christian Ringnes.

Det bygges enormt
For halvannet år siden var han ute med spådommen om boligkrasj i 2006. Det har ennå ikke inntruffet, men Ringnes er helt sikker på at en nedtur snart kommer.

Han begrunner dette blant annet med at det bygges enormt mye for tiden.

- Det er igangsatt bygging av 30.000 nye boliger i en periode på 0 - 5 år. Det er langt over behovet, som er på 2.500 per år, sier eiendomsnestoren.

I tillegg til økt boligbygging, peker Ringnes på at boligprisene nå er ekstremt høye. Siden bunnen i 1992 er prisene firedoblet.

Bråstopp
Selv om det fortsatt er lønnsomt å bygge nye boliger i Norge, kan økende rente og litt tråere økonomi raskt sette bråstopp på etterspørselssiden. Det vil påvirke tilbudet, og innenfor noen få år sørge for en prisnedgang, tror investoren.

Ringnes, som blant annet kontrollerer selskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom, har først og fremst næringseiendom som sitt spesiale, men har også interesser knyttet til boligmarkedet.

Og det er ikke første gang han drister seg utpå med en boligprognose.

I tillegg til uttalelsene om et ventet krasj i 2006, spådde Ringnes også at boligprisene skulle kraftig ned i 1998/1999.

Leilighetsprisene i Norge lå da i gjennomsnitt på 12.000 - 13.900 kroner kvadratmeteren, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Ved utgangen av juli lå gjennomsnittsprisen per kvadratmeter i Norge på 26.000 kroner - hvilket betyr at prisene har steget med 117 prosent siden 1998.

Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.