Boligprisene steg 18 prosent fra november i fjor til november i år. Statistikken viser også at det ligger an til en samlet prisvekst på 14 prosent for 2006.

De færreste tror det stopper der. Flere eksperter tror boligprisene vil skyte i været som en rakett etter nyttår.

Friske priser
De friskeste prognosene for neste år kommer fra megler Petter Andreas Poppe:

- Alle bommet på boligprisene for ett år siden. Neste år skal de opp 15-20 prosent, de første ti prosentene kommer før sommeren, sier Poppe til Finansavisen.



Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror boligprisene vil fortsette opp med 15,5 prosent ut 2007.

 - Vi har ikke spesielt høye boligpriser, smertegrensen er ikke nådd, sier Juel.

Advokat Torbjørn Ek ligger ikke langt bak:

- Mye tyder på at vi kan få en vekst på 12-14 prosent neste år også. Renteøkningen er for liten til at det har noen effekt, folk er optimistiske i forhold til egen økonomi, og alle de positive effektene veier opp for renteoppgangen, sier Ek, som sitter i styret i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), til dn.no.
 

Prognosenterets sjeføkonom Kjell Senneset tror prisveksten avtar noe neste år, men ikke verre enn at det blir en økning på solide 13 prosent.

- Prisene kan ikke stige så mye som de har gjort nå år etter år. Vi tror veksten kommer til å avta allerede neste år, men det trodde vi for så vidt ifjor også. Prisene har tydeligvis ennå ikke vært høye nok til å skremme noen, sier Senneset.

Ti prosent
Dagens Næringslivs faste boligpanel tror i gjennomsnitt at det blir en økning på ti prosent neste år. Seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB Nor Markets, direktør Lisa Reiakvam i Econ Analyse og markedssjef Liv Hansteen i Byggholt tipper alle ti prosent.

Investor Ola Mæle tror heller ikke at de varslede renteøkningene fra Norges Bank vil legge noen særlig demper på nordmenns kjøpelyst i boligmarkedet.

- Neste år tror jeg vi får en vekst på ti prosent. Det er det høyeste jeg har spådd på lange tider, sier Mæle.

 

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets tror ikke på noe boligkrakk, men har liten tro på at prisveksten vil holde seg på dagens nivå fremover. Derfor forventer også han at det blir ti prosent dyrere å kjøpe bolig i løpet av det kommende året.

Redaktør og seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi tror ifølge Dagbladet at prisene skal opp med 8-10 prosent.

- En boligboble
Blant de mer moderate er konsernsjef Martin Mæland i Obos og direktør Hans Jacob Hansen i Opak. Ifølge Kapital spår begge en vekst på 5-10 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities ser med uro på den ekstreme prisveksten i boligmarkedet.

- Den som ser på kurvene for de norske prisene må være blind for å ikke reflektere over om det eksisterer en boligboble i dag, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Han regner med at prisene stiger 8,5 prosent i 2007, mens økonomene i Statistisk sentralbyrå tror prisveksten vil komme ned mot seks prosent neste år.

- Flater ut
En del eksperter tror prisene flater ut neste år, og enkelte tror at krakket nærmer seg.

- Boligprisene flater ut i løpet av 2007, uttalte seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets, til Aftenposten tidligere i høst.

Også Norges ukronede eiendomskonge Olav Thon (83) tror sjokkveksten i boligmarkedet er over for denne gang.

 - Jeg tror vi får et flatt marked på dagens nivå fremover i 2007, sier Thon.

Venter på boligkrakket
Eiendomsinvestor Christian Ringnes tror knekken i det norske boligmarkedet er like rundt hjørnet.

- Om det skjer i 2007 eller 2008 vet vi ikke, men det som er sikkert er at jo senere det skjer, jo større blir smellen, sier den profilerte eiendomsinvestoren Christian Ringnes.

- Prisene vil falle 20 til 30 prosent på enkelte typer boliger innen fem år med mindre det settes inn drastiske tiltak for å dempe etterspørselen, tror NHH-professor Terje Hansen, som får støtte av Per Jæger i foreningen Boligprodusentene:

- Jeg er overbevist om at vi vil få en priskorreksjon, sier Jæger, men vil ikke tidfeste fallet.

Blant som frykter at krakket er like rundt hjørnet, er også den profilerte eiendomsinvestoren Tom Hagen.

- Jeg har opplevd krakk før, og det skjer over natten, sier Hagen.

Gjennomsnittet
Et høyest uvitenskapelig gjennomsnitt av eiendomssynsernes prisspådommer viser at prisstigningen neste år blir på nøyaktig 10,54 prosent. De mer omtrentlige profetiene om et prisfall en gang i fremtiden, er ikke regnet inn i dette gjennomsnittet.

Les mer om eiendom her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.