Fire ferske analyser av boligmarkedet, foretatt på oppdrag fra eiendomsbransjen, viser flere utviklingstrekk som hver for seg kan true prisutviklingen, skriver Dagens Næringsliv.

-Kritisk år
Etterspørselen og forventningen om økte priser avtar. Samtidig øker tilbudet fra folk som håper på gevinst eller frykter for egen betalingsevne. Siden utgangen av oktober er det også en 50 prosent økning i antallet nye boliger der bygging er igangsatt før de er solgt.

– 2007 blir et kritisk år for utviklingen i boligmarkedet. Jeg er utrolig spent på utviklingen, sier markedsdirektør Rune Garborg i DnB Nor Eiendom til DN.

Prisoppgangen kan ikke forklares rasjonelt
Sjeføkonom Harlad Magnus Andreassen i First Securities mener det er all grunn til å passe på.

-Vi har hatt en eksepsjonell boligprisutvikling i et marked med eksepsjonelt lavt rentenivå. Boligprisene har steget mer enn man kan forklare rasjonelt, sier Andreassen til DN.

Andreassen mener prisutviklingen på boligmarkedet er sårbar for hva som helst - også sviktende forventninger til fortsatt prisstigning.

-Mange som vil ut på topp
Betalingsproblemer hvis renten øker noe mer enn forventet er også et moment som bekymrer.

-Flere kan bli nødt til å selge og akseptere lavere pris enn ønsket for å komme ut av problemene. De må isåfall konkurrere med boligselgere som ønsker å få mest mulig ut av et boligmarkedet på topp. Dem er det mange av for øyeblikket, sier Hans Petter Skogstad i Opinion.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.