Men det finnes måter å redusere eller unngå familiefeidene på, skriver Finansavisen.

Forbrukeradvokat Ola Fæhn mener foreldrene burde sette seg ned med barna når arven blir fordelt.

- Det er mange måter å ordne dette på mens foreldrene fortsatt er i live. Hvis flere overtar hytta, kan det stå hvem som skal bruke hytta til hvilke tider. Foreldrene har rett til å bestemme vilkårene, og det kan redusere faren for en krangel, sier Fæhn.

Gi bruksrett
Hytta kan gis videre som gave til neste generasjon allerede før foreldrene dør. Man gir da bruksrett til foreldrene. Dette er med på å redusere verdien på hytta, noe som også reduserer arveavgiften.

For å komme frem til verdifastsettelse av hytta mener Fæhn at man kan bli enige om en takstmann i fellesskap. eller man kan finne en takstmann hver. Da blir snittet av verdiene lagt til grunn. Alternativt kan takstmenne sette seg ned sammen og bli enige.

Mest av alt advarer Fæhn mot å la verdien fastsettes av en bostyrer i et offentlig skifte.

- De fleste løsninger er billigere og bedre enn et offentlig skifte. Arvingene bør uansett bli enige før saken havner i skifteretten, råder Fæhn avisens lesere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.