Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
illustrasjonbilde
illustrasjonbilde les mer

no_topic

Hyttearv skaper strid

Det å arve en strandeiendom kan splitte familier. Den høye verdien på strandeiendommer gjør det vanskelig for barna å kjøpe hverandre ut.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Men det finnes måter å redusere eller unngå familiefeidene på, skriver Finansavisen.

Forbrukeradvokat Ola Fæhn mener foreldrene burde sette seg ned med barna når arven blir fordelt.

- Det er mange måter å ordne dette på mens foreldrene fortsatt er i live. Hvis flere overtar hytta, kan det stå hvem som skal bruke hytta til hvilke tider. Foreldrene har rett til å bestemme vilkårene, og det kan redusere faren for en krangel, sier Fæhn.

Gi bruksrett
Hytta kan gis videre som gave til neste generasjon allerede før foreldrene dør. Man gir da bruksrett til foreldrene. Dette er med på å redusere verdien på hytta, noe som også reduserer arveavgiften.

For å komme frem til verdifastsettelse av hytta mener Fæhn at man kan bli enige om en takstmann i fellesskap. eller man kan finne en takstmann hver. Da blir snittet av verdiene lagt til grunn. Alternativt kan takstmenne sette seg ned sammen og bli enige.

Mest av alt advarer Fæhn mot å la verdien fastsettes av en bostyrer i et offentlig skifte.

- De fleste løsninger er billigere og bedre enn et offentlig skifte. Arvingene bør uansett bli enige før saken havner i skifteretten, råder Fæhn avisens lesere.