Varsellampene blinker. Økonomene advarer om økende avdragsfrihet, skyhøy gjeld, prisene på vei ned og uskre kjøpere, skriver DN privat økonomi fredag.

De siste rentehoppene bidrar til at husholdningene bruker stadig mer av inntektene til å betale renter. Mange gjør heller ikke mer enn det. Stadig flere har flere års avdragsfrihet og 30 års løpetid på lånet. Det kan straffe seg.

De fleste kjøper bolig for å ha et sted å bo, men du kan aldri vite når du "må" ut på markedet igjen. Sykdom kommer som regel uventet. Og hva gjør du hvis den voksende magen viser seg å inneholde tvillinger, eller hvis skilsmissen er et faktum?

Kommer etter Danmark igjen
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er blant dem som mener det er en boble i det norske markedet.

Les også: Over takst? Nei takk!

I Danmark har boligprisene falt med ti prosent det siste året, og i tidligere boligprisstatistikk har det norske markedet hatt det samme mønsteret som det danske.

Da boligprisene falt over hele Europa på slutten av 80-tallet, startet nedturen i Danmark fem kvartaler tidligere enn i Norge. Ifølge DN privat økonomi tyder de siste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund at Norge kommer etter denne gangen også.

Boblekriterier

De amerikanske økonomene Case & Shiller mener en rekke kriterier må være oppfylt for at man skal kunne snakke om en boligboble. Andreassen har sjekket disse kriteriene opp mot norske forhold, og funnet at de fleste er til stede. Blant annet:

1) Utbredte forventninger om store prisstigninger: Andreassen: Ja, inntil nå.

2) Stor oppmerksomhet mot boligprisene i medier og private sammenhenger: Andreassen: Gjett!!!

3) Press på at man bør bli boligeier: Andreassen: Ja, det "må" man være for å ikke forbli fattig leietaker

4) Boligprisene øker mer enn inntektene: Andreassen: JA!

5) Forenklede oppfatninger av de økonomiske sammenhenger i boligmarkedet dominerer: Andreassen: JA!

6) Svar forståelse av risiko: Andreassen: Trolig, men har ingen sikker informasjon.

- Norske markedet likt det danske
Avdragsfrie lån har en vesentlig del av skylden for boligboblen i Danmark, ifølge Jens Lunde ved Handelshøyskolen i København. Han mener det er en reell fare for et større prisfall i Danmark.

Han har fulgt utviklingen i markedet gjennom mer enn 20 år, og mener det norske markedet er svært likt det danske. Det dansker og nordmenn har felles nå er at gjeldsgraden i husholdningene har nådd rekordhøye nivåer.

- Gjelden er i stor grad steget i takt med boligverdiene, og danskene har heller aldri hatt dyrere bolig i forhold til inntekten, påpeker Lunde overfor DN privat økonomi.

Les også: Boligprisene skal stige 12 år til

Ekspertene strides som alltid. Har pessimistene rett denne gangen? Skal boligprisene videre opp eller kraftig ned fremover?



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.