Gaarder Haug, som har doktorgrad i finansiell matematikk fra NTNU, spår at boligprisene i Norge vil falle med opptil 30 prosent de neste årene, skriver Dagens Næringsliv.

Gaarder Haug: Spår global kollaps

- Lånerenten kommer til å øke, uavhengig av om Norges Bank setter opp renten, på grunn av uroen i kredittmarkedet og økte fundingkostnader for bankene, sier Gaarder Haug til DN.

Han mener de som tror subprime-krisen i USA er et lite særamerikansk problem tar feil, og sier det er stor fare for at det som skjer i Northern Rock vil spre seg til andre banker, også norske banker.

Les også: Frykter norsk banksmell
Nye køer utenfor Northern Rock


Hvis norske banker i første omgang hever renten med 0,5 prosentpoeng, så vil de meste utsatte kundene ifølge Gaarder Haug få problemer mye raskere enn man kunne forvente ved bare å følge Norges Banks renteøkninger. Og hvis Norges Bank i tillegg øker sin styringsrente, vil problemene ifølge finanseksperten balle på seg.

- Et særnorsk fenomen som kan forsterke boligprisfallet, er at de fleste lånekunder har flytende rente, sier Gaarder Haug til avisen.

Og skulle det verste scenariet inntreffe, at oljeprisen faller ned til 50 dollar fatet, kommer Norge ifølge Gaarder Haug til å få en tung økonomisk nedtur.

Les også: Derfor er det en boligboble
Boligprisene skal stige 12 år til


Er alle ekspertene som uttaler seg om utviklingen i boligprisene verdt å lytte til? Hvem skal man i så fall tro på? Og hvorfor?






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.