Eiendomsmegler Gunnar Sædberg i Kristiansand har gjennom de siste 20 årene saumfart den syv kilometer lange og et par kilometer brede strandsonen mellom Gamle Hellesund og Brekkestø like vest for Lillesand.

Dette er Blindleia.

Ifølge Sædberg har de ti dyreste eiendommene i dette området trolig passert en verdi på 25 millioner kroner. Enkelte dobbelt så mye, skriver Dagens Næringsliv.

I DN Lørdag kan du se bilder av landets heftigste fritidseiendommer og lese intervjuer med flere av eierne.

Mye likviditet
– For meg fremstår Haraldsholmen som den ultimate idyll, med elegant bebyggelse, svaberg og store brygger. Jeg vil plassere den på topp, sammen med Gaupholmen utenfor Brekkestø, sier Sædberg til DN.

Ett par av landstedene kan komme opp i en pris på 50 millioner kroner - om de kommer for salg.

– Hva er det som driver prisene til slike nivåer?

– Det er mye likviditet i markedet for tiden. Mange har tatt ut store utbytter før utbytteskatten kom. Familiebedrifter og familieeiendommer er solgt. Og i tillegg betyr selvfølgelig børsoppgangen også veldig mye. I tillegg har folk generelt mer fritid, sier Sædberg.

Holme til 50 millioner
Bjørn Erik Borgen (68) er bosatt i Denver i Colorado mesteparten av året. Men om sommere er han på Haraldsholmen, som han betalte snaue ti millioner kroner for i 1996.

– Jeg har ikke peiling på verdien. Og det spiller heller ingen rolle for meg, sier Borgen.

– Men jeg synes kanskje 50 millioner kroner høres høyt ut. Dessuten tror jeg verdien synker dersom vi får mer nærgående helikoptertrafikk, sier Borgen humoristisk til DN, men også med et lite snev av irritasjon.

Sjokktilstander for Stordalen

– Jeg husker det var sjokktilstander da jeg betalte over seks millioner for stedet for over ti år siden. Jeg husker også at jeg var en usedvanlig dårlig forhandler. Jeg ga bare beskjed til megleren om at dette skulle jeg bare ha, sier investor Petter A. Stordalen.

Han har siden lagt et betydelig beløp ned i blant annet rehabilitering av låven og svømmebasseng nedsprengt i fjellet. I tillegg kjøpte han naboeiendommen ifjor.

Dyrt på Nøtterøy også
– Jeg vil anta at John Fredriksen kunne fått opp mot 50 millioner kroner for familiens sted i Vrengensundet, sier eiendomsmegler og daglig leder for Krogsveen i Tønsberg, Jørgen E. Pettersson til Dagens Næringsliv.

Megleren er ganske sikker på at Fredriksen-hytta er en av de aller mest verdifulle i landet.

– Den ligger på sørspissen av Nøtterøy ved inngangen til Vrengensundet. Den har stor byggemasse, tomten er diger og etter hva jeg har hørt og sett er alt byggearbeid av ypperste kvalitet, sier han til DN.

Som en god nummer to kommer kongeparets hytte på Mågerø i nabokommunen Tjøme. Pettersson anslår verdien til et sted mellom 30 og 40 millioner kroner.

Aust-Agder hakk i hæl
Selv om Blindleia uten tvil ligger på pristoppen i sør, finnes det også eiendommer lenger øst i Aust-Agder med et betydelig prispotensial.

Investoren Jens Ulltveit-Moe betalte for et par år siden 17,8 millioner kroner for Dannevigen – trolig det flotteste landstedet i Homborsund mellom Lillesand og Grimstad. Selger var skipsmegler Ole Jakob Libæk. Verdien i dag nærmer seg nok 30 millioner kroner.

Etter hva Dagens Næringsliv kjenner til, er også Stein-Erik Hagens hytte på Røsholmen, mellom Jomfruland og Kragerø i nabofylket Telemark, svært ettertraktet, med en anslått verdi på mellom 30 og 40 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.