Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Oljedirektør Bente Nyland legger frem statistikk over aktiviteten på norsk sokkel.  Foto: Tomas Larsen
Oljedirektør Bente Nyland legger frem statistikk over aktiviteten på norsk sokkel.  Foto: Tomas Larsen les mer

Energi

Feirer halvering av kostnadene

Oljedirektoratet er svært fornøyd med utviklingen på norsk sokkel. Store kostnadsreduksjoner gjør at flere prosjekter blir lønnsomme. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi opplever nå en gryende optimisme, sa Bente Nyland, toppsjef i Oljedirektoratet da hun i formiddag la frem den årlige statistikken over aktiviteten på norsk sokkel.

Store reduksjoner i kostnadene gjør at flere prosjekter på norsk sokkel blir lønnsomme. Det kommer frem i den årlige statistikken som ble lagt frem av Oljedirektoratet torsdag formiddag. I syv prosjekter er kostnadene mer enn halvert. Disse prosjektene ble anslått å koste rundt 220 milliarder kroner i 2014. Nå er de nede i 110 milliarder kroner.

– Hovedbildet nå er en balansepris under 40 dollar fatet. For noen under 30 dollar fatet, sa Nyland.

– Grunnlaget er nå lagt for økt lønnsomhet både i eksisterende og nye prosjekter, sa Nyland i Stavanger.

Leteaktiviteten gikk kraftig med i fjor. 36 letebrønner ble boret i 2015, 20 færre enn i 2015. Det ble gjort 18 funn, et mer enn i 2015. Investerinsgstallene viser 135 milliarder kroner i investeringer, om lag 50 milliarder kroner mindre enn i toppårene 2014 og 2103.

Oljedirektoratet regner med fortsatt fallende investeringer frem til 2018. Deretter vil investeringene øke og nå nærmere 140 milliarder kroner i 2021. Et samlet anslag over utbyggingsplaner i 2017 og 2018 er 175 milliarder kroner.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Investor Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer