Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Forvalter Jan Petter Sissener mener året blir krevende. Foto: Fredrik Bjerknes
Forvalter Jan Petter Sissener mener året blir krevende. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Børs

– Året i år blir utfordrende

Oslo Børs hadde onsdag en av de tyngste dagene hittil i år. – Det er nok å bekymre seg for, sier forvalterveteran Jan Petter Sissener.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Et kraftig børsfall i USA tirsdag førte til et bredt fall for børsene over hele Europa onsdag. Investorene på Oslo Børs opplevde en av de verste dagene så langt i år, med et fall på rundt 1,34 prosent.

Fallet var uunngåelig, mener strateger og investorer DN har snakket med. Etter en svært lang periode med oppgang, er det vanlig med et fall, påpeker de.

– Markedet var overmodent for en korreksjon, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

Årsaken til det brede fallet var blant annet frykt for at USAs president Donald Trump ikke vil evne til å løfte amerikansk økonomi slik han har lovet.

«Ikke det verste i verden»

Forvalter og børsveteran Jan Petter Sissener i fondet Sissener Canopus tar børsfallet med knusende ro.

– Det er ikke unaturlig at det faller litt. Vi har hatt mange år med oppgang, og aksjemarkedet er ikke akkurat billig. Så et fall på rundt én prosent er ikke det verste i verden. Egentlig er det bra at det faller litt, slik at aksjer blir litt billigere, sier Sissener, som har snaut to milliarder kroner til forvaltning.

Selv om aksjeveteranen ikke er nevneverdig bekymret for de siste dagenes fall, er han ikke overbevist om fremtiden. Sissener har redusert risikoen i fondet siden nyttår.

– Det er nok å bekymre seg for, sier han og viser også til forestående valg i Frankrike og Tyskland.

– Vi mener året i år blir utfordrende. Det viktige nå er viktigere å konservere kapitalen og heller tjene noe fremfor å løpe etter den siste kronen, sier Sissener.

Heller ikke den Fredrikstad-baserte investoren Haakon Sæter lar seg stresse av det siste børsfallet. 

– Vi har ventet på en korreksjon lenge, men man vet jo bare ikke når den kommer. Jeg

sitter i ro, sier han.

En «stygg» dag

Aksjemarkedene satte av gårde samme natt som Donald Trump vant presidentvalget i USA, og markedet har fortsatt å gå på forventninger om at han skal skape vekst i den amerikanske økonomien. Nå er det usikkerhet knyttet til det samme som sender børsene ned.

Liz Ann Sonders, investeringssjef i forvaltningsselskapet Charles Schwab, mener en enkel årsak til tirsdagens fall rett og slett kan være at markedene ikke går oppover for evig.

– Vi har hatt rekordmange dager hvor børsene aldri har falt under én prosent. På et tidspunkt vil investorene ta ut fortjenesten sin og vi får en «stygg» dag, sier Sonders til DN.

Hun gjestet Bergen onsdag i forbindelse med NHH-symposiet.

Av mulige triggere i forkant av fallet, mener sjefstrategen det kan ha vært det faktum at arbeidet med Trumps planlagte helsereform ikke går så raskt som forventet.

– Det handler ikke om en generell bekymring, men at dersom helsereformen ble forsøkt vedtatt i dag, så ville den sannsynligvis ikke gå gjennom.

Når helsereformen lar vente på seg, blir også arbeidet med en ny skattereform forsinket, forklarer Sonders. 

– Konsekvensen blir at de økonomiske fordelene med disse sannsynligvis ikke vil komme før til neste år, sier hun.

«Forbigående korreksjon»

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB viser at nervøsiteten har vært til stede i flere dager allerede. Han mener at nervøsiteten er blitt forsterket etter at den kinesiske sentralbanken har gjort grep for å hindre likviditetskrise i kinesiske banker, og at oljeprisen nå ligger lavere enn ventet på sikt.

Han er ikke særlig bekymret over børsfallet.

– Jeg mener dette er en forbigående korreksjon, sier Tunaal.

Investor Makro Jan Petter Sissener Kristian Tunaal Lars-Daniel Westby Oslo Børs Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.