Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Administrerende direktør Jostein Aleksandersen i Neodrill (til venstre) forbereder seg på en rettslig batalje med Statoil. Her sammen med sin advokat Kyrre Tangen Andersen i Kluge advokatfirma. Foto: Tommy Ellingsen
Administrerende direktør Jostein Aleksandersen i Neodrill (til venstre) forbereder seg på en rettslig batalje med Statoil. Her sammen med sin advokat Kyrre Tangen Andersen i Kluge advokatfirma. Foto: Tommy Ellingsen les mer

Oljeservice

Krav på flere hundre millioner i teknologistrid

Krangelen om rettigheter til Statoils prestisjeprosjekt Cap-X fortsetter med søksmål, motsøksmål og krav på flere hundre millioner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det lille oljeserviceselskapet Neodrill på Ålgård utenfor Sandnes tok i juni opp kampen mot Statoil og oljeselskapets bruk av teknologi i det såkalte Cap-X-prosjektet, et av Statoils mest prestisjefylte teknologiprosjekter de siste årene. 

Statoil mener undervannsproduksjonssystemet Cap-X kan gi milliardbesparelser for selskapet. 

Neodrill mener Statoil har brukt teknologi som Neodrill har patent på og rettigheter til. Statoil sitter på begge sider av bordet i striden. Oljeselskapet har støttet Neodrill med penger i teknologiutviklingen og er gjennom Statoil Technology Invest nest største eier i Neodrill med vel 30 prosent av aksjene i selskapet.

Dette er saken

  • Cap-X-prosjektet er Equinors nye undervannskonsept som skal kutte kostnadene ved utbygging og drift av havbunnsinnretninger med opp mot 30 prosent.
  • Neodrill mener Equinor har brukt teknologi som Neodrill har patent på og rettigheter til.
  • Neodrill krevde 100 millioner kroner fra oljeselskapet. Equinor avviste kravet fullstendig, og reiste et krav mot Neodrill på vel 37 millioner kroner.
  • Cap-X ble utviklet i første omgang for bruk i Barentshavet, men skal også brukes ved Bauge-feltet i Norskehavet. Konseptet er særlig designet for bruk der reservoarene ligger grunt og er tynne og en har behov for å bore horisontale brønner for å få ut oljen.
  • Cap-X har sugeanker i stål som fundament og er dekket av et glassfiberdeksel. Det er mindre og mer fleksibelt enn dagens standardløsninger, men skal likevel kunne inneholde mer utstyr. Tanken er også at det skal kunne installeres og betjenes av skip i stedet for rigger.
Vis mer

Klarte ikke stille garanti

Tidligere i sommer fikk Neodrill medhold i Stavanger tingrett i en midlertidig forføyning som forbød Statoil å bruke Cap-X-teknologien i selskapets borekampanje i Barentshavet. Denne forføyningen ble opprettholdt av Stavanger tingrett. Men Stavanger tingrett påla Neodrill å stille en garanti på 20 millioner kroner i påvente av en endelig rettssak der stridsspørsmålene er avklart.

– Vi har ikke økonomi til å stille en slik garanti, sier administrerende direktør Jostein Aleksandersen i Neodrill.

Selskapet gikk med et underskudd før skatt på 4,9 millioner kroner i fjor. Den bokførte egenkapitalen i selskapet er på 10,8 millioner kroner. Etter at Neodrill ikke stilte garantien, har Statoil fortsatt å bruke Cap-X i sommerens omfattende borekampanje.

Ut av styret

Nå er det imidlertid duket for full rettslig batalje om Cap-X-teknologien etter at Statoil har stevnet Neodrill for Oslo tingrett.

– Vi er uenige i at det foreligger brudd på patentrettigheter. Statoil avviser de alvorlige påstandene som fremmes i Neodrills tilsvar og motsøksmål. Vi kjenner oss ikke igjen i fakta slik det beskrives av Neodrill. Vi ser frem til å få korrigert Neodrills fremstilling i tingrettens behandling av saken og få rettens objektive vurdering av patentspørsmålene og de øvrige spørsmålene i saken, sier pressetalsmann Eskil Eriksen i Statoil.

Neodrill svarer imidlertid Statoils 121 sider lange stevning med et omfattende motsøksmål.

Der retter Neodrill et krav mot Statoil, for bruken av teknologien i Barentshavet, på 80 millioner kroner. Men det kan bli enda mer:

– Det er tale om et grovt tillitsbrudd, en ren utbytting av et lite teknologiselskap som savner sidestykke i norsk oljeindustri. Hvis det får fortsette, vil det gjøre Neodrills eksistens nærmest umulig. Kravet kan bli omfattende. Det kan komme på flere hundre millioner kroner, sier Jostein Aleksandersen i Neodrill.

Statoils styremedlemmer trakk seg

Tidligere i sommer trakk et private equity-selskap seg fra en emisjon i Neodrill og kjøp av aksjer i selskapet – en investering på rundt 80 millioner kroner. I motsøksmålet hevder også Neodrill at et stort internasjonalt oljeservicekonsern var interessert i et samarbeid om selskapets teknologi.

Neodrill har hele tiden ønsket å få et forlik med Statoil. Med Statoils stevning til Oslo tingrett er trolig et slikt forlik blitt noe mindre sannsynlig. Samtidig som Statoil nå går til retten, har Statoil Technology Invests styremedlemmer i Neodrill trukket seg. Statoil Technology Invest eier 30 prosent av aksjene i Ålgård-selskapet som siden 2002 har vært del av oljeselskapets leverandørutviklingsprogram.(Vilkår)

EQUINOR ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Investor Statoil neodrill Jostein Aleksandersen Olje Barentshavet Oljeservice
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.