Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
John Fredriksen møter motbør fra store eiere av Seadrills obligasjonslån. Foto: Gilbert
John Fredriksen møter motbør fra store eiere av Seadrills obligasjonslån. Foto: Gilbert les mer

Finans

Økt støtte for å velte Fredriksens plan

En stor eiergruppering bak Seadrills usikrede gjeld forsøker å velte John Fredriksens plan.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nyhetsbyrået Reuters melder at en gruppe usikrede kreditorer i Seadrill forsøker å velte den store restruktureringspakken som Seadrill forsøker å få frem. Nyhetsbyrået Bloomberg har tidligere skrevet at gruppen var etablert. Ifølge Reuters har gruppen nå oppnådd støtte fra mer enn 28 prosent av obligasjonsgjelden i Seadrill i arbeidet med å få på plass en alternativ løsning.

Gjeldskrisen i Seadrill

  • Det oljekriserammede riggselskapet Seadrill ble 12. september enig med bankene og hovedeieren John Fredriksen om en restruktureringsplan før selskapet søkte konkursbeskyttelse i USA.
  • Planen innebærer at mer enn 40 banker, som har pant for sine lån, utsetter forfall på totalt 5,7 milliarder dollar. I tillegg konverteres obligasjonsgjeld på 2,3 milliarder dollar, som ikke er sikret, i en mindre eierandel i selskapet.
  • Etter planen skal selskapet nå tilføres 860 millioner dollar i et nytt lån og 200 millioner dollar i egenkapital, hovedsakelig fra styreleder John Fredriksen, fondet Centerbridge og andre investorer. Til gjengjeld tar disse eierskap til over halvparten av det restrukturerte selskapet. Obligasjonseierne og dagens aksjonærer må ta store tap. Dagens aksjonærer blir sittende med kun to prosent av aksjene.
  • En obligasjon er et løfte om tilbakebetaling av en gitt sum penger på en bestemt dato. Å utstede obligasjoner er en måte å låne penger på. Obligasjoner er fritt omsettelige i annenhåndsmarkedet, og markedsverdien vil reflektere risikoen for mislighold.
Vis mer

Seadrill offentliggjorde en omfattende refinanssieringsløsning 12. september – samme dag som selskapet søkte om konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-reglene.

Seadrills opprinnelige plan innebærer at 1,1 milliarder dollar i ny kapital vil bli tilført, delvis gjennom egenkapital og lån. Da planen ble lagt frem var den støttet av 97 prosent av långiverne, men bare 40 prosent av obligasjonseierne.

De usikrede kreditorene er tiltenkt vel 14 prosent eierandel i Seadrill i refinansieringsløsningen som nå ligger på bordet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har grupperingen nå engasjert advokater og rådgivere for å finne en alternativ løsning. Grupperingen behøver mer enn en tredjedel av obligasjonsgjelden for å stikke kjepper i hjulene for planen.

Plan avgjøres neste år

Nyheten om grupperingens arbeid er et klart tegn på dragkampen som nå foregår rundt Seadrills fremtid. 26. mars neste år er datoen som er satt for å avgjøre om Seadrills plan skal gjennomføres. De neste månedene er det en rekke avgjørende rettsmøter i Houston som vil bestemme fremdriften i Chapter 11-prosessen.(Vilkår)

Investor Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.