Ved utgangen av tredje kvartal hadde norske banker lånt ut 751 milliarder kroner med pant i bolig - 48 milliarder kroner har en belåningsgrad utover 80 prosent av panteobjektet, viser tall fra Kredittilsynet.

Toppinntekter for bankene
De 48 milliardene omfatter kun den andelen av lånene som faktisk overstiger 80 prosent. Det er på disse kronene bankene kan skvise ut mer renteinntekter enn de klarer på ordinære pantelån.

Flere banker, inkludert Fokus Bank og DnB Nor tar rundt ni prosent på topplån. På lån innenfor 60 prosent ligger renten på mellom tre og fire prosent. Her er det mye å spare på å få ned pantesikkerheten.

Har du først fått opp boligverdien...
I et boligmarked som har steget 12 prosent bare det siste året, er det mange med topplån som bør tenke på refinansiering for å få belåningsgraden under 80 prosent.

- De som har fullfinansiert bolig kan ha mye å hente på en ny taksering, selv om det ikke er så lenge siden de tok opp lånet. Og mer er det å tjene om man tenker langsiktig. Markedet kan jo svinge ned igjen, og da er det ikke sånn at boligverdien går andre veien. Bankene kommer ikke til deg og ber deg om å taksere huset om igjen fordi de mener det er falt i verdi, sier administrerende direktør Arne Støbakke i Norges Takseringsforbund.

Trengte ikke takst

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret stiller med personlig erf#229 på området. En refinansiering av boligen førte til at 1800 kroner ble skrapt bort fra de månedlige boligutgiftene, og toppfinansieringen ble tatt bort.

- Og jeg tok ikke takst engang. Bare ringte til banken og referte til den markedsutviklingen som har vært i midt område, sier Øye til dn.no.

Øye synes det er uforståelig hvis ikke folk benytter seg av den gode utviklingen i boligmarkedet - og konkurransen mellom bankene - til å prøve og få lavere utgifter og bedre sikkerhet.

- Hvis banken er vrang og ikke vil ta hensyn til at boligverdien har steget, så bytt bank. Det er nok av dem som ønsker kunder om dagen, fastslår Øye.

Koster litt
Det finnes heller ingen garantier for at dagens lave rentenivå vil fortsette. Økte renter vil gjøre det enda mer lønnsomt å refinansiere.

Bruker mer og mer og..
Selv om topplånet er vesentlig dyrere enn innenfor 60 og 80 prosent sikkerhet, er det likevel mye rimeligere enn vanlige forbrukslån.

Derfor er det mange som istedenfor å få panten ned under 80 prosent, velger å bruke ny takst til å låne mer på boligen for å finansiere bil eller lignende.

Det tjener bankene godt på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.