Avdragsfritt boliglån i fem år - eller kanskje 30 år, hvis du vil ha mer penger å bruke på andre ting. Avdragsfritt billån. Ti års avdragspause på rådyr fellesgjeld på den nye andelsleiligheten din.

Mer fleksible låneordninger frister stadig flere nordmenn, som de siste årene har fått et helt nytt syn på gjeld:

En norsk undersøkelse viste at bare én av fire med gjeld hadde et mål om å bli gjeldfri i løpet av livet. Slik var ikke holdningen tidligere.

- Blant 50-åringene er det i dag dobbelt så mange som har gjeld som for fem år siden. Trenden er at man har gjeld i lenger tid, og fenomenet er økende. Stadig flere vil nok komme til et punkt der de vil slutte å nedbetale gjeld og i stedet kjøpe fritidsbolig, en ny bil, pusse opp huset, investere i aksjer eller bare øke levestandarden. Da kan avdragsfrihet på boliglånet være løsningen, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB Nor til dn.no.

Hvert tredje lån avdragsfritt
Det har nordmenn allerede merket seg:

Ifølge Boliglånsundersøkelsen 2005 fra Kredittilsynet ble hvert åttende av 3000 sjekkede boliglån ifjor høst gitt med avdragsfrihet. DnB Nor bekrefter at avdragsfrie lån blir mer og mer populære, mens Nordea Bank tror tallet er enda høyere:

- Et anslag vi har gjort viser at omtrent hvert tredje boliglån blir gitt med noen års avdragsfrihet. Dette inkluderer såkalt boligkreditt, sier Nordeas informasjonsdirektør Kjell Flø.

Bankene markedsfører i større grad enn før lån med lang løpetid, samtidig som også lån med avdragsfrihet er blitt mer tilgjengelige. Boliglånsundersøkelsen viste at vi bruker lenger tid på å nedbetale gjeld, men hverken Grønstad eller Flø er bekymret for at folk låner over evne når fleksibiliteten blir større. Selv om de månedlige utgiftene blir langt lavere i en periode:

- Å få et boliglån med avdragsfrihet er en kurant sak. De aller fleste kan få det, men vi sjekker at lånetagerne kan håndtere en rentestigning på cirka fem prosentpoeng og en inntektsnedgang, så de ikke havner i skvis. Man skal ikke bo seg ihjel. Jeg har imidlertid inntrykk av at folk er nøkterne når de tar opp lån. De kjøper ikke dyrere bolig enn de har råd til, sier Kjell Flø.

Vil ha mer å rutte med
Eivind Grønstad har samme oppfatning.

- Folk holder seg innenfor sine rammer og er komfortable med lånet sitt, sier han. Hvor stor andel av DnB Nors boliglån som blir gitt med avdragsfrihet, har han ingen fullstendig oversikt over. Men interessen for disse lånene er stigende - i alle aldersgrupper:

- Det er førstegangsetablereren som regner med å få bedre råd om fem år, og av den grunn vil begynne å betale kun renter. 32-åringen som skal flytte fra ettroms-en og til rekkehus med kjæresten. Eller 50-60-åringen som har nedbetalt en god del på lånet, og som har lyst til å investere i hytte eller spare i aksjefond, sier Grønstad.

Fra myk start til bedre tider
Boligmarkedet er brennhett, men mye tyder på at boligprisene vil fortsette å stige kraftig fremover.

- Det lønner seg derfor å eie fremfor å leie - også for studenter. Med fem års avdragsfrihet i starten, får man en myk start. Når avdragene slår inn, er man ferdig med studiene, har fått seg jobb - og i tillegg pen verdistigning på boligen, sier Eivind Grønstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.