Danske myndigheter og finansanalytikere har til nå anslått at boligprisene i Danmark "kun" ville stige med 15-17 prosent i år. Det anslaget må oppjusteres kraftig, mener Danske Bank.

Opptil 30 prosent opp
Banken, som blant annet eier Fokus Bank i Norge, har beregnet at prisene kommer til å stige med hele 21,6 prosent i 2006. Det vil i så fall være ny rekord. Og aller villest er kampen om boliger i og rundt København. Der venter banken at prisene kommer til å ha steget med opptil 30 prosent innen nyttårsrakettene smeller over hovedstaden, skriver Berlinske Tidende.

Superbillige lån
En viktig årsak til den enorme prisveksten er at danskene har fått tilgang på superbillige lån. For samtidig som renten har stupt til rekordlavt nivå, benytter stadig flere seg av det danskene kaller pauselån, I Norge kjent som avdragsfrie lån. En tredel av alt som er lånt ut til bolig i Danmark er nå avdragsfritt.

På den måten kan en nå finansiere et lån på for eksempel hele fire millioner kroner for under 10.000 kroner i måneden. Det kan en vanlig dansk familie lett betjene. Og slikt driver selvsagt boligprisene opp.

Vil flate ut
Men den kraftige oppgangen vil ikke fortsette veldig lenge, tror Danske Bank. Boligene har allerede steget kraftig i verdi over tid, og om ikke lenge vil prisene flate ut.

Renten i Danmark er, som i Norge, på vei opp igjen, oljen er blitt dyrere og det meldes om flere boliger til salgs i markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.