Norske hytteeiere investerer millionbeløp i sin bolig nummer to, men er uten innflytelse på hva som skjer utenfor hyttetomten. Nå reises spørsmålet om hytteeiere bør få stemmerett og større rettigheter i kommunene de har hytte.

Millioninntekter
- Hytteeiere bidrar med millioninntekter, både gjennom kjøp av tomt, bruk av lokalt næringsliv med butikker og håndverkere, og oppholder seg i bygdene flere måneder i året. Likevel holdes de i stor grad utenfor når viktige beslutninger tas i hyttekommunene. Det er grunn til å drøfte om hytteeiere brude hatt stemmerett også i kommunene der de har hytte, sier forskningssjef Berit Nordahl i Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Hun viser blant annet til problemer rundt miljø og utmarksforvaltning. Hytteeiere har i dag ingen mulighet til å påvirke beslutninger som i all evighet vil prege hyttas nabolag.

Nordahl mener hytteeiere - til tross for betydelige eierinteresser - står uten grunnleggende, demokratiske rettigheter i hyttekommunene.

Ingen forpliktelser
Ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe (Sp) mener det er helt rimelig at hytteeiere ikke har noen innflytelse i hyttekommunen sin.

- Rett nok har hytteeierne kjøpt tomt og bygning, men de betaler ingen skatt til vertskommunen. Så lenge de ikke har noen forpliktelser overfor det kommunale fellesskapet, må deres rettigheter stå i forhold, sier Grøthen.

Sammen med Trysil, Hol og Øyer kommune har Hemsedal tatt opp slike problemstillinger med kommunaldepartementet.

- Jeg ser poenget, og vi jobber for å få til en bedre dialog med hytteeierforeningen. Men skal man ha fulle rettigheter, må man også ha fulle plikter, sier ordføreren i Trysil, Ole Martin Norderhaug (Ap).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.