Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Foto: Scanpix
Scanpix les mer

Privatøkonomi

Vi tar opp lån for å spare

Mange finner det tydeligvis lønnsomt å låne for å spare.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vi låner mer og mer for å putte pengene tilbake i sp#229.

Vi tar nemlig i større og større grad opp lån for å putte pengene tilbake i banken i form av garanterte spareprodukter, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bankene på sin side tjener penger dobbelt opp på dette: både på utlån og på sp#229en.

71 prosent lånefinansiering
I løpet av de første elleve månedene av 2006 økte lånefinansieringsandelen av garanterte spareprodukter fra 57 til 71 prosent. Det vil si at i november var 33 av 47 milliarder kroner investert i bankenes garanterte spareprodukter lånefinansiert.

Disse tallene ble rapportert for første gang fra 2005. Det var da lånt ut 27,4 milliarder kroner til slik plassering, og i løpet av 2006 har dette beløpet økt til hele 33,3 milliarder kroner.

Siden sommeren har det vært en utflating i tallene for utlån til garanterte spareprodukter, noe som må sees i sammenheng med en svak reduksjon i denne sp#229en i samme periode.

Farvel til indeksobligasjoner
Siden desember 2005 er våre plasseringer i indeksobligasjoner i bankene redusert med mer enn 6 milliarder kroner, mens de garanterte innskuddene har økt med noe mindre enn 6 milliarder kroner. Fra juni 2006 har det samlet vært en reduksjon i plassering i garanterte produkter i bankene på 2,5 milliarder kroner.Hva er garanterte spareprodukter?

Bankenes tilbud av garanterte spareprodukter omfatter flere forskjellige produkter. Hovedgrupperingene er indekserte innskudd og indeksobligasjoner. Hele, eller deler av, avkastningen til disse produktene er knyttet til en indeks; ofte en børsnotert aksjekursindeks. Kunden er garantert å få tilbake den nominelle verdien av investeringen, eller en på forhånd bestemt del av den, og en avkastning knyttet til indeksen hvis denne har en positiv utvikling.

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.