De kaller det stuntbud. Boligmeglerne opplever av og til at folk i en budkrig bestemmer seg for å blåse alle konkurrenter av banen med ett giganthopp.

Sjokke-taktikk
- Det er litt som "Shock and Awe-taktikken" Bush brukte i Irak - bombe dem ned i sandalene med det samme, humrer Obos-megler Lars Mauseth.

Det var en OBOS-leilighet i sjette etasje i en høyblokk på Etterstadsletta i Oslo som denne uken ble "utsatt" for den heftige sjokk-taktikken.

Slitt kjøkken - fet utsikt
Med kjøkken fra 1948 og bad fra en tid da ordet membran var forbeholdt biologi-undervisningen på skolen, var det nok utsikten over Oslo som sjarmerte kjøperen i senk.

  I OBOS opplever de med jevne mellomrom at folk, når de finner drømmeboligen, kutter ut dikkedarene og smeller til med det de er gode for først som sist. Men å gå fra takst til 450.000 kroner over takst i ett bud er på ingen måte hverdagskost.

- Det skjer nok oftere med dyrere eneboliger - men ikke med OBOS-leiligheter som i utgangspunktet er priset for vanlige folk, sier daglig leder hos OBOS-megleren Jon Haugen.

Tips oss om flere boligsaker

Kan skyldes forkjøpsretten
På den annen side er det trolig ikke tilfeldig at det er akkurat en OBOS-leilighet som blir utsatt for slike sjokkbud. Boligbyggelag som OBOS og BOB har nemlig en ordning med forkjøpsrett der medlemmer, etter budrunden er ferdig, kan tre inn i høyeste bud og "stjele" leiligheten fra vinneren.

Det vil da være det medlemmet som har lengst ansiennitet av de som har meldt sin interesse innnen fristen som får leiligheten.

Ordningen har ofte blitt beskyldt for å føre til lavere pris på boligbyggelag-leiligheter fordi mange interessenter ikke deltar selv i budrunden, men bare sitter på gjerdet og venter på å snappe den på forkjøpsrett.

 Penger ertatter ansiennitet
Men det kan også slå ut i stikk motsatt retning, noe som ser ut til å være nettopp tilfellet med leiligheten på Etterstadsletta.

- Kjøperen av denne leiligheten sa at hun hadde kort ansiennitet, og at hun derfor ville betale så høy pris at ikke andre medlemmer villle benytte forkjøpsretten, sier Pål Anders Faugstadmo, megleren fra Exact som solgte leiligheten.

I OBOS er de fullt klar over denne effekten av forkjøpsretts-ordningen. Har ikke folk lang ansiennitet har de egentlig bare ett trumfkort på hånden når de kommer over drømmeboligen.

- Jeg pleier å si det sånn: Det du ikke har i dager og år, må du ta igjen i kroner og øre, sier OBOS-megler Lars Mauseth.

Kupp?
Ifølge OBOS har det vært solgt tre tilsvarende leiligheter i den samme blokken siden september, alle til en pris mellom 1,7 og 1,9 millioner kroner.

Om kjøperen av leiligheten på Etterstad gjorde et kupp eller ikke, rent prismessig sett, avhenger selvsagt av hvordan prisene utvikler seg videre i området.

OBOS-leiligheter har da også steget voldsomt i det siste, i fjor hele 22 prosent. Dermed kan det ikke utelukkes at det som i dag får selv meglerne til å heve øyenbrynene er helt vanlig om ikke alt for lenge.

Les mer om bolig og privatøkonomi her.

Og tips oss gjerne om flere boligsaker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.