Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Helge Hansen
Helge Hansen les mer

Privatøkonomi

Mulig å jukse seg til kjemperabatt

Uærlige tv-seere kan enkelt skaffe seg full kanaltilgang i bakkenettet til 1600 kroner året. De ærlige må ut med 5400.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I dag, tirsdag, kunne Riks TV stolt presentere hvilke kanaler man fra høsten av vil kunne ta inn gjennom det digitale bakkenettet - og hva det vil koste.

DNtv: Se video fra pressekonferansen om din nye tv-hverdag

Les saken: Slik blir din nye tv-hverdag

Etter å ha skaffet seg en digital boks kan man velge å holde seg kun med NRK-kanalene og TV2 uten å betale noe mer. Eller man kan skaffe seg tilgang til en av de to pakkene med betal-tv: grunnpakken "RiksPakken" til rundt 3000 kroner året og fotball- og filmpakken "RiksEkstra" til 2400 kroner året.

For full tilgang til alle kanalene må man altså ut med omlag 5400 kroner i året.

Men fordi hvert eneste fjernsynsapparat i husstanden må ha sitt eget abonnement, har Riks TV lagt opp til å gi hele 70 prosent rabatt på abonnement nummer to, tre, fire og så videre. Altså henholdsvis 900 og 700 kroner for de to betal-tv-pakkene i årsavgift.

Kan flyttes rundt
Riks TV trekker selv frem at de har et konkurransefortrinn i forhold til kabel- og satelitt-tv-abonnenter: Fordi bakkenettet sender sine signaler trådløst ut i luften over store deler av landet, kan man enkelt ta med seg tilbudet ut av huset: Man kan se tv på hytten, i båten, campingvognen og i bilen, påpeker de.

Men dette gir også en annen mulighet, som Riks TV av forståelige årsaker ikke nevner: En abonnent kan sikre andre personer enn de i husstanden tilgang til alle kanalene i bakkenettet til 30 prosent av prisen.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at for eksempel pappas ikke lenger hjemmeboende sønn kan være interessert i å se alle de store fotball-ligaene i sin egen leilighet. Det eneste pappa trenger å gjøre er å bestille et ekstra kort, til 30 prosent av prisen, som så sønnen kan bruke i sin egen dekoder i sin egen leilighet.

- Har sett risikoen
I Riks TV er de fullt klar over mulighetene til å jukse seg til rabatt.

- Vi har jo sett risikoen. Men det er ikke mulig å luke den bort. Det er noen fordeler og noen ulemper med å gjøre tv tilgjengelig over alt, sier administrerende direktør i Riks TV, Espen Thorsby til DN.no.

Han fremholder samtidig at han ikke tror det vil bli noe utbredt misbruk av muligheten til store rabatter.

- Det vil stå i vilkårene som kundene må skrive under på at dette ikke er lov, så det vil være ulovlig. Jeg håper at det ikke blir noe problem, og jeg tror det ikke heller, sier Thorsby.

Ingen "lisenskontrollører"
Det vil ifølge Riks TV-sjefen ikke bli aktuelt å ta i bruk kontrollører eller andre lignende metoder som NRK benytter for å knipe lisens-snyltere.

- Men vi vil begrense hvor mange ekstra kort hver enkelt abonnement får lov å kjøpe.

- Hva vil bli maks antall da?

- Det vil vi komme tilbake til, sier administerende direktør i Riks TV, Espen Thorsby.

Diskutér saken: Tror du mange vil forsøke å snike seg til ulovlig rabatt?

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.