Boligekspertene Kjell Senneset fra Prognosesenteret og Lisa Reiakvam fra Econ svarte i dag på spørsmål fra DN.nos lesere. Mange lurte naturligvis på hvor stor faren er for et større fall i boligprisene fremover.

Les alle spørsmål og svar her.

Tror på prisfall i høst
En leser skriver at han er "overbevist om at boligprisene vil synke ikke så rent lite utover høsten".

- Jeg tror også at prisene kan gå litt ned ut over høsten, men ikke veldig mye. Kanskje en prosent eller to, svarte sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Econ-analytiker Lisa Reiakvam sier seg enig.

- Jeg tror også at prisene kommer til å falle noe utover høsten, siden tilbudet av usolgte boliger nå er såpass stort, skriver hun i sitt svar.

"Trygt" i byen
Men dette synes også å være de to eksepertenes mest pessimistiske anslag. På litt lengre sikt tror begge på fortsatt oppgang i boligprisene, om enn ikke i det tempoet vi har sett tidligere. I alle fall om man bor i et pressområde.

En leser spør: "Hvis man i dag ikke eier bolig, men har en 5 års plan om å bo ett sted, bør en da kjøpe eller leie?"

- Hvis du bor, eller har planer om å bosette deg i et område med befolkningsvekst - kjøp! Bor du ute på bygda kan nok leie være vel så lurt....hvis det er et leiemarked der, da, svarer Senneset.

Reiakvam trekker også frem sentrumsnære områder som minst utsatt for et eventuelt fall i prisene.

- Sentrale områder i Oslo er ganske trygge områder. Det vil alltid være folk som ønsker å bo der, skriver hun.

Doktor Gjedrem
De to ekspertene mener også at dersom det virkelig skulle komme et betydelig fall i boligprisene, vil sentralbanksjef Svein Gjedrem stå klar med nervemedisin til de med høyt lån.

- Hvis boligprisene faller markert gjennom 2008 vil dette ganske sikkert påvirke rentefastsettelsen, rett og slett fordi prisnedgangen vil påvirke norsk økonomi og inflasjonen, skriver Sennset.

Det eneste de to ser på som et virkelig faremoment, er at den norske økonomien går av skinnene.

- Men jeg tror at så lenge arbeidsmarkedet er så bra som det er i dag vil vi ikke se noe dramatisk fall i prisene, skriver Reiakvam og får støtte fra Senneset:

- Boligprisene går bare ned dersom vi får dårlige tider. Det har vi ikke nå, så hvis det fortsetter slik vil boligprisene stige de nærmeste årene. At meida hyler og skriker er jo for å solgt avisene sine, konkluderer han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.