Kjell Senneset
Kjell Senneset (Foto: Embret Sæter)
- Bolig blir en god investering fremover også, mener sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Senest forrige uke kom det flere spådommer om at boligmarkedet får en solid utflating de neste årene.

Les også:
Spår nullvekst i boligprisene
Boligfesten på hell

Enkelte meglere spår vanskeligheter for selgere med boliger som verken er oppussingsobjekter eller har andre etterspurte kvaliteter.

Les: Trøbbel midt på treet

Senneset tror også på utflating i prisveksten, men tror fortsatt på solid prisstigning.

Mellomtittel
- Vi tror på en vekst på seks prosent neste år. Og fordi vi får en veldig høy reallønnsvekst fremover tror vi prisveksten stiger i 2009 og havner på syv prosent. Deretter vil prisveksten bremse ned mot reallønnsvekst, mener Senneset.

- Med mindre vi får en nedsmelting i USA - da er det kjørt, tilføyer han.

I en analyse Senneset la frem på en boligkonferanse i regi av Estate media og Eiendomsverdi før helgen, begrunnet han hvorfor man kan regne med en boligprisstigning som ligger over lønnsveksten frem til 2020.

Hva er dine erf#229er fra boligmarkedet? Tips oss om saker!

50.000 nye boliger
- Befolkningsveksten og velstandsøkningen gir et behov på hele 50.000 nye boliger årlig. I øyeblikket sliter vi med å bygge 35.000 boliger årlig, så det skal bli hardt å bygge 50.000 i året. Da vil dette føre til en ekstra prisøkning, sier Senneset.

Behovet for 50.000 boliger forklarer Senneset slik:

Etter 2010 må boligmassen vokse med 25.000 i året for å holde tritt med befolkningsveksten. I tillegg forsvinner 15-20.000 boliger ut av markedet årlig grunnet fraflytting eller riving.

På toppen av det hele skaper velstandsøkning behov for flere boliger.

- Eldre folk kan bli boende hjemme fordi de har råd til betale for hjelp, foreldre vil i større grad ha råd til å hjelpe barna ut i markedet, og mange vil ha en bolig nummer to – en feriebolig i byen, tror Senneset.

Men skulle det likevel bli bygget nok boliger fremover til priser folk klarer å svelge, modererer det prisøkningen, påpeker Senneset.

Se hva DN.nos boligpanel sa om markedet på nettmøte nylig: Boligekspertene: Ingen grunn til panikk

Tror du boligprisene skal videre opp? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.