Ifølge en oversikt Dagens Næringsliv har utarbeidet, står 20 fjellkommuner for hele 40 prosent av all fritidsboligutbygging i Norge de siste syv årene.

I Vinje kommune, som ligger på annenplass i hyttebygging, er eiendomsutvikler og investor, Stein Birger Johnsen, nå avventende.

- Veldig spennende. Det bygges voldsomt og det er uvisst hvor vi ender, sier Johnsen. Han ser utfordringer med at utbyggingen har vært høy, men sier også at det er positive sider ved aktiviteten.

- Markedet har vært bra og byggeaktiviteten har vært stor - også på prosjekter som ikke er solgt. Konsekvensen er nok at noen bygger for mye. Samtidig gir den store byggingen grunnlag for utvidelser av tilbud som alpinanlegg, servering og handel etterhvert som folk begynner å ta i bruk sine nye hytter, sier Johnsen.

- Store prosjekter med betydelig markedsføringsbudsjett skaffer ekstra oppmerksomhet om hele destinasjonen. Også bruktmarkedet blir løftet av økt interesse i markedet. Annerledes er det med små prosjekter som kun markedsføres overfor interessenter med kunnskap om destinasjonen. De vil bare bidra til økt tilbud, mener megler Eivind Bjoraa i ABCenter med Sørlandets fjellheim som hovedsatsing.

Gudbrandsdalskommunene Øyer og Ringebu ligger også høyt oppe på nybyggingsstatistikken.

- Hafjell og Kvitfjell er områder der «bjellesauer» tidlig var på plass og sikret betydelig status, oppmerksomhet og attraktivitet. I slike områder vil høye byggekostnader også bidra til at prisene på brukte fritidsboliger øker, sier Tore Rugsveen i Terra eiendomsmegling på Lillehammer.

- Oppmerksomheten rundt nybygging har ført til at flere er blitt interessert i å kjøpe fritidsbolig på Geilo. På den annen side har omtalen ført til en oppfatning om at alt er dyrt på Geilo. Det er ikke nødvendigvis i bygdas interesse, fordi markedet er mye mer nyansert, sier Christian Haatuft i Terra Eiendomsmegling på Geilo.

Les mer om fritidsboliger på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.