Bjørn Erik Øye
Bjørn Erik Øye



På tre år er gjennomsnittlig salgspris for hytter halvert i Trysil - kommunen i Norge der det er bygget flest fritidsboliger siden 2000.

Den gjennomsnittlige omsetningsprisen på fritidsboliger i Trysil i år ligger på 948.000 kroner, mot 1,9 millioner kroner i toppåret 2004, viser nye tall fra Prognosesenteret og Statistisk sentralbyrå. I 2000 var gjennomsnittsprisen på omsatte enheter høyere enn i dag.

Hedmarks-bygda har i perioden stått for den største utbyggingen av fritidseiendommer av alle kommuner i hele landet. Ifølge partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, kan flere rimelige enheter forklare noe av prisnedgangen. Likevel mener han at storstilt utbygging er hovedårsaken.

- Her ser vi tydelig at loven om tilbud og etterspørsel virker, ettersom det har kommet en så klar prisreaksjon. Den som har bygget mest er på bunnen prismessig, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Tips oss om saker fra hyttemarkedet!

Trangt i døra

Odd Henning Hjellegjerde
Odd Henning Hjellegjerde
- Jo mer man bygger, dess flere kunder må man ha. Nå står vi overfor en situasjon der antallet hytter til salgs i den norske fjellheimen er større enn noensinne, sier Odd Henning Hjellegjerde.

Hjellegjerde har bygget 250 hytter og leiligheter i Trysil de siste to årene, og er med det en av de mest aktive utbyggerne Trysil. Han har klart seg bra hittil, takket være etterspørsel fra dansker, nederlendere og briter. Nå frykter han at det kan bli tøffere tider i fjellet, ettersom Trysil er den av de store norske hyttekommunene i fjellheimen med flest hytter for salg.

- Det kan bli trangt i døra for alle som vil ut av markedet, sier Hjellegjerde.




Geilo banker Hafjell



Avventende i fjellheimen



Siler ut hyttekjøperne





Bygget for mye
- Jeg tror det er bygget for mye. Skal man bygge nytt i fjellheimen nå, må man bygge i tilknytning til destinasjoner med stor aktivitet og med alpinanlegg som driver trygt, langsiktig og med overskudd. I tillegg må nye leiligheter og hytter være tilknyttet velfungerende bookingsystemer, mener Hjellegjerde.

- Det er mye gule lys i hyttemarkedet nå, og de fleste aktørene tror lysene skal skifte til rødt. Derfor sjekker kjøpere bakdøra grundig for å se om de kan komme seg ut om markedet svikter. For å lykkes med nye prosjekter nå, må man tilby kjøpere veldig gode retrettmuligheter, og utsikter til trygg avkastning, mener investoren.

Taper destinasjonskampen
Bjørn Erik Øye mener Trysil har nok et problem. Skistedet er blitt hengende etter i destinasjonskampen.

- I tillegg til selve hyttene, beliggenhet og alle kvalitetene hytteeieren selv kan styre, kommer de sterkere kreftene som går på destinasjonens vellykkethet. Disse tallene viser at Trysil taper kampen mot andre destinasjoner som for eksempel Hemsedal og Øyer der Hafjell ligger, sier Øye.

Han påpeker også at Hedmarksbygda er i konkurranse med skidestinasjoner rett på andre siden av svenskegrensen, der prisene har vært en del lavere.

Voss vinner
Vinje og Oppdal ligger som henholdsvis nummer to og tre på byggetoppen, men begge disse kommunene har likevel hatt en prisstigning på 130 prosent siden 2000, godt over landsgjennomsnittet. Utbyggingstakten har i tillegg vært jevnere for disse kommunene enn i Trysil.

Tall fra Statistisk sentralbyrå og Prognosesenteret viser at hytteprisene i Norge har doblet seg fra 2000 til 2007.

Gjennomsnittlig omsetningspris i Voss var 278 000 kroner i 2000. I år ligger prisen på 1,8 millioner kroner.
Gjennomsnittlig omsetningspris i Voss var 278 000 kroner i 2000. I år ligger prisen på 1,8 millioner kroner. (Foto: Embret Sæter)
Den desiderte prisvinneren i denne perioden er Voss. De siste syv årene har hytteprisene i vestlandsbygda steget med 550 prosent. Også her har utbyggingstakten vært økende, men langt mer moderat enn i Trysil.

De neste tre kommunene med brattest prisvekst er Sirdal, Åseral og Tinn.

- Prisene har tidligere vært veldig lave sammenlignet med østlandsnivåer. Så de går fra veldig lave nivåer til normalnivåer, sier Bjørn Erik Øye, daglig leder i Prognosesenteret.

Les mer om fritidsboliger på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.