Bjørn Erik Øye
Bjørn Erik Øye
De siste årene har folks vilje til å betale for å realisere hyttedrømmen økt dramatisk.

I 2005 forventet folk i snitt å måtte betale 700.000 kroner for en hytte. I 2006 forventet folk å måtte betale 1,2 millioner kroner.

I samme periode har det vært en eksplosiv prisøkning, men nå er betalingsforventningene på retur.

For nye tall fra Prognosesenteret viser at folk nå i gjennomsnitt kun forventer å måtte betale 1.150.000 kroner for å realisere hyttedrømmen. Det er et fall på fire prosent.

Tips oss om saker fra hyttemarkedet!

Økt konkurranse
- For første gang siden vi startet målingen i 2005 ser vi en utflating i prisforventningene på kjøp i markedet. Det viser seg at det faktisk er grenser for hvor mye folk vil betale, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, som peker på at hytteprisene har steget tre ganger mer enn kjøpekraftveksten de siste syv årene.

Øye mener utflatingen betyr at rentene begynner å bite, og husholdningene er mer tilbakeholdende. I tillegg påpeker han at tilbudssiden øker.






Geilo banker Hafjell



Avventende i fjellheimen



Siler ut hyttekjøperne







- Det er mye å velge mellom på ulike nivåer, noe som er et signal å ta med seg for utbyggerne. De må ha i bakhodet at de ikke får solgt hva som helst til hvem som helst. Dette betyr økt konkurranse om kjøperne, sier Øye.

- Det er en topp for alt, sier Øye.

- Folk bommer
Boligpriser og hyttepriser følger hverandre tett. Og en del har nok forventninger om at boligprisene kommer til å bevege seg sidelengs fremover, mener Øye.

- Jeg mener folk tar feil, og forregner seg litt. De må nok ut med mer enn de tror for en hytte. Økte byggekostnader og økt standard bidrar til å holde prisene oppe, sier Øye.

Så langt dette årtusenet har hytteprisene steget 100 prosent, mens boligprisene i samme periode steg 80 prosent.

- Ifølge våre prognoser vil verken hytteprisene eller boligprisene gå ned. Det blir fortsatt prisvekst neste år, sier Øye.

Neste år mener Prognosesenteret at boligprisene vil stige seks prosent, og at hytteprisene vil ligge litt over det med en prisvekst på seks-åtte prosent.

- Hytteprisveksten skal fortsatt ligge noe over boligprisene fordi det er ganske mange segmenter som er underpriset, mener Øye.



Kilde: SSB/Prognosesenteret

Les mer om fritidsboliger på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.