DnB Nor er klar i sin tale: Boligmarkedet skal kraftig opp det neste året.

Prisene på brukte boliger, justert for sesongvariasjoner, falt uavbrutt fra juni til desember med til sammen 2,8 prosent. Det er første gang boligprisene har falt siden april 2004, og da var det kun prisfall én måned.

Nå tror DnB Nor Markets at de traurige tidene i boligmarkedet er over.

- Vi anslår veksten fra 2007 til 2008 til tre prosent, som innebærer en vekst på syv prosent fra desember i fjor til desember i år, skriver meglerhuset i rapporten «Økonomiske utsikter, 1. tertial 2008», som legges frem i dag.

Sjekk boligprisene der du bor
15 eksperter om boligprisene i 2008

Diskuter boligprisene nedenfor!

Mange årsaker til veksten
Meglerhuset holder dermed på spådommene fra begynnelsen av forrige måned, selv om også fjorårets siste måned endte med prisfall.

I desember i fjor var boligprisene 1,9 prosent høyere enn samme måned året før, men 1,1 prosent lavere enn gjennomsnittet for året. Veksten i gjennomsnittsprisen fra 2006 til 2007 ble 11,3 prosent.

- I vår modell for boligpriser er utviklingen i husholdningenes disponible inntekter, arbeidsledighet, renter og boligbygging viktige forkl#229sfaktorer. Modellen greier likevel ikke å forklare fullt ut den sterke prisstigningen de siste årene, skriver DnB Nor Markets.

Analytikerne mener likevel at det finnes en rekke andre forhold som kan ha hatt betydning: Økt flytting både innenfor og på tvers av landegrensene, endringer i lånetyper og avdragsordninger, forventninger om lavere langsiktig realrente og lavere rentemarginer i bankene.

I rapporten som legges frem i dag spår DnB Nor-økonomene at Norges Bank hever renten til 5,50 prosent på rentemøtet i juni, og at renten blir liggende på det nivået ut året. Men likevel får du fetere lommebok i år.

Les:
- Rentetoppen er ikke nådd
Mer penger mellom hendene i år

Boligprisstigningen kan også i noen grad reflektere økt standard på boligene, dels gjennom rehabilitering og dels gjennom økt nybygging, ifølge analytikerne.

Tips oss om boligsaker!

- Grunnlag for oppgang
Derfor mener de det er vanskelig å konkludere med at boligprisene er kunstig høye og basert på forventninger om videre prisoppgang.

- Vi heller til at boligprisene er godt forankret i fundamentale forhold. Men økte renter, økende gjeldsbyrde og internasjonal finansuro tilsier at veksten skal ned fra tidligere års høye rater. Vi tolker nedgangen det siste halve året som en tilpasning til lavere veksttakt.

«Med en fortsatt høy vekst i lønnsinntektene, rimelig gode utsikter i arbeidsmarkedet, videre vekst i befolkningen og renter som er nær toppen tror vi det er grunnlag for ny oppgang i boligprisene i år», konkluderer DnB Nor Markets.

- Skal bygges færre boliger
Boligbyggingen har holdt seg godt oppe. I fjor ble det satt i gang bygging av opp mot 33.000 boliger dersom byggingen de to siste månedene har fulgt den underliggende tendensen. Det er i så fall 1 prosent mer enn i 2006 og det høyeste siden 1982.

- Igangsatt areal ser imidlertid ut til å ha avtatt noe gjennom fjoråret. Vi har lagt til grunn at igangsettingen av boliger blir lavere i år enn i fjor, skriver DnB Nor-økonomene.

Les mer på DN.no Privatøkonomi

Hva tror du? Diskuter prisutviklingen i boligmarkedet!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.