Torsdag er spotprisen 21,00 øre/kWh i Sør-Norge og 42,26 øre/kWh i Midt- Norge. Fordi det ikke er noen overføringslinjer av betydning mellom Sør- Norge og Midt-Norge hjelper det ikke trønderne at det er overproduksjon av elektrisk kraft i sør.

Den uvanlig store prisforskjellen mellom Sør-Norge og Midt-Norge skyldes at Sør-Norge holder på å drukne i kraft, samtidig som overføringskapasiteten til utlandet er sterkt begrenset, ifølge Europower.com.

Sammenbrudd til glede
Den nye motorveien for krafteksport til Nederland skulle stå ferdig 1. januar. Men på grunn av skader på kabelen mellom Raustad i Kvinesdal og Eemshaven i Nederland er driftsstart for Norned-kabelen blitt minst tre måneder forsinket.

Samtidig er Skagerak-forbindelsen mellom Kristiansand og Tjele på Jylland kraftig redusert på grunn av et transformatorhavari, som ikke vil bli reparert før i midten av juni. Dessuten er også overføringskapasiteten videre til Tyskland rammet, som følge av at sjøkabelen Kontek mellom Danmark og Tyskland er skadet. Den vil ikke bli reparert før i midten av april.

Må stenge
Som ikke det var nok har også eksporten fra Sør-Norge til Sverige vært halvert siden Skjærtorsdag, da et skipsanker høyst sannsynlig ødela to av de seks strømkablene under Oslofjorden, mellom Teigen i Vestfold og Evje i Østfold.

For å kunne reparere skadene er Statnett nødt til å stenge hele forbindelsen. Statnett-ledelsen sier til Europower at den håper å ha halve kapasiteten inne igjen 15. mai.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.