Kredittilsynet foreslår justeringer i 24-timerregelen som skal gi boligkjøpere bedre tid før de legger inn bud på en eiendom.

Kredittilsynet har på oppdrag fra Finansdepartementet evaluert den såkalte 24-timersregelen i eiendomsmeglingsforskriften.

Kredittilsynet foreslår at gjeldende 24-timersregel endres slik at oppdragsgiver i forbrukerforhold ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn til klokken 12 første virkedag etter annonsert visning.

Det skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Bedre tid
Finansdepartementet fastsatte 10. november 2006 en regel som innebærer at megler ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn 24 timer regnet fra siste annonserte visning. Regelen presiserer eiendomsmeglingslovens krav til god meglerskikk når det gjelder meglers plikter ved budgivning, og var tidligere en del av eiendomsmeglingsbransjens etiske retningslinjer.

Formålet med regelen er i første rekke å bidra til at forbrukere får bedre tid til å vurdere en eiendom og egen økonomi før de legger inn bud på eiendommen.

Finansdepartementet forutsatte at den nye regelen skulle evalueres etter å ha virket noe tid.

Flere endringer
Som en oppfølging av dette ba Finansdepartementet 4. desember 2007 Kredittilsynet om en evaluering og eventuelle forslag til endringer. Departementet understreket viktigheten av at de grunnleggende hensyn bak 24-timersregelen skal videreføres, nemlig at forbrukere fortsatt skal gis reell, tilstrekkelig tid til å områ seg i en kjøpssituasjon.

Kredittilsynet foreslår også enkelte andre endringer, blant annet særlige regler for utleiemegling og utenlandsmegling, regler om etterutdanning og krav til dokumentasjon av etterutdanningen, og regler om forbud mot egenhandel.

Finansdepartementet har i dag sendt Kredittilsynets forslag på høring. Høringsfristen er satt til 4. juli 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.