Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gunnar Bløndal
Gunnar Bløndal les mer

Privatøkonomi

Tapte arven i ulovlig fond

- Nå er mine tidligere helter blitt banditter, sier Magne Mikkelsen etter familiens tap.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vilde Mikkelsen (35), kjæresten Erik Vold (31) og faren Magne Mikkelsen (65) har trolig tapt 2,2 millioner kroner. Familien Mikkelsen satte inn penger fra konfirmasjon, arv, lån og sommerjobber i stiftelsen Helios. Nå er pengene borte etter at den antroposofiske stiftelsen Helios gikk konkurs i mai, skriver Dagens Næringsliv.

Sa ikke ifra
Kredittilsynet mente at innskuddsordningen i Helios var i strid med to sparebanklover. Tilsynet fattet i 2005 vedtak om at innskuddet var ulovlig og at det måtte avvikles. Men vedtaket ble aldri fulgt opp.

Helios-ledelsen visste at stiftelsens sparefond var ulovlig, men lot fortsatt småsparere putte penger i den konkursrammede stiftelsen.

- Dette er mer for meg enn bare det økonomiske. Hele dette miljøet er så opphøyet for meg, men nå er mine tidligere helter blitt banditter, sier Magne Mikkelsen til DN.

Vilde Mikkelsen har gjennom 23 år totalt skutt inn inn 1,3 millioner kroner i sparefondet.

Frykter leiligheten må selges
- Jeg går nesten bare på loppemarked eller arver ting. Jeg har derfor klart å spare på studielån og boliglån. Men alt er jo egentlig lån. Alt dette har jo vært for at jeg skulle ha det greit fremover, med tanke på barn og etablering, sier Mikkelsen som jobber frilans som tv-fotograf, sier hun til avisen.

Vilde Mikkelsen og Erik Vold har tilsammen en gjeld på nærmere syv millioner kroner. Mikkelsen frykter nå at hun må selge leiligheten. De pengene vi har hatt i Helios har vært sikkerhet for leilighetene vi har kjøpt, sier hun.

I konkursboet blir kravene til Mikkelsen og Vold mest sannsynlig prioritert etter ordinære kreditorer, ettersom pengene i fondet aldri har vært sikret. Men fortsatt kan det være mulig at de får tilbake en liten andel av pengene.

På spørsmål fra DN om de har vært naive, svarer Erik Vold:

- Jeg føler ikke det. Jeg har snakket mye med Helios hele veien, og stiftelsen har ikke gitt inntrykk av at det er noe usikkerhet.

Sparefondet
Det såkalte sparefondet i Helios ble opprettet i 1974, der innskytere var sikret en rente mellom seks og åtte prosent samtidig som de bidro til å utvikle den antroposofiske stiftelsen.

Etter at en innskyter ikke fikk utbetalt sitt innskudd i 2005, ble det satt i gang en prosess i Kredittilsynet, som vedtok at fondet var ulovlig og i strid med Sparebankloven. Finansdepartementet støttet senere dette vedtaket. Helios fikk frist til 30. juni 2006 med å avvikle fondet og utbetale pengene. Da stiftelsen gikk konkurs i april hadde 26 innskytere tilsammen 4,7 millioner kroner i fondet. (Kilde: Dagens Næringsliv)

Privatøkonomi Privatøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.