Det har blitt en tredel færre med planer om kjøp av fritidsbolig det siste året.

Ifjor på denne tiden hadde mellom 2 og 2,5 prosent planer om å kjøpe hytte. Nå er det kun mellom 1 og 1,5 prosent som har slike planer, viser det nyeste Boligmeteret, som analysebyrået Makrosikt utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Les også:
Flere dropper boligkjøp
- Leiligheter har falt 15 prosent

I forhold til antall hytter som selges er dette en kraftig nedgang.

  - Kombinasjonen av kraftig stigende tilbud og fallende etterspørsel gjør tallene dramatiske, sier Skogstad.

- Ingen snakker om gevinster lenger
Antall hytter på markedet har økt med 33 prosent, siden juli ifjor. Den gang var det 2.768 fritidsboliger på markedet. Nå i slutten av juni er det 3.670 fritidsboliger på markedet, viser Makrosikts registreringer av fritidsboliger for salg på Finn.no.

- Hvorfor faller planene om hyttekjøp?

- Ingen snakker om gevinster lenger. Frykten har inntatt fritidsboligmarkedet, sier daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt til DN.no.

Les også:
Tidenes dyreste fritidsboliger
Norges dyreste hyttekommuner

Folks planer om å kjøpe fritidsbolig faller langt brattere enn folks planer om boligkjøp.

Mens rundt 12 prosent færre planlegger boligkjøp nå enn på samme tid i fjor, planlegger 33 prosent færre å kjøpe hytte.

- Hyttekjøp er i større grad et overskuddsfenomen, mens boliger også er til å bo i, sier Skogstad. Han mener utbudet av fritidsbolig stiger såpass kraftig fordi færre kjøper, samtidig som flere ønsker å selge i håp om at det ennå er mulig å sikre gevinster eller unngå tap

Tror prisene synker
Skogstad tror den dalende interessen for hyttekjøp vil vedvare en stund.

- Interessen for hyttekjøp har vært svært høy, men jeg tror ikke interessen vil ta seg opp til rekordhøydene fra 2005 til sommeren 2007 på flere år. Men markedet vil bli mer normalt når renteøkningene har snudd til nedgang. Kanskje en gang i 2009, sier Skogstad.

- Det vil forundre meg om ikke prisene på fjellhytter synker i år.

Les mer om fritidsboliger, eiendomsmarkedet og din økonomi på DN.no Privatøkonomi

Følger hytteprisene boligmarkedet nedover? Går prisen ved sjøen og fjellet hver sin retning? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.