I andre kvartal i år ble det omsatt 2.100 bebygde fritidseiendommer i fritt salg, noe som tilsvarer en nedgang på ni prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor.

Det viser Statistisk sentralbyrås foreløpige tall for eiendomsomsetning i andre kvartal.

Første halvår i år ble det omsatt 7,5 prosent færre fritidseiendommer enn i samme periode i fjor.

- Dette viser at etterspørselen etter fritidsboliger synker. Det er færre som kjøper, sier daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt til DN.no.

Snur ikke på lenge
En rapport som ble lagt frem i juli viste det har blitt en tredel færre med planer om kjøp av fritidsbolig det siste året.

Les også: - Frykten har inntatt hyttemarkedet

Og det er lite som tyder på at ting skal bli bedre med det første.

- Når snur stemningen i hyttemarkedet?

- Det vil ta tid, i hvert fall et år, sier Skogstad.

- De store gevinstenes tid er over
Akkurat som i boligmarkedet, mener han det går hardest utover nymarkedet.

- Det skyldes at det er der prisnivået er høyest, sier Skogstad.

Fallet i antall hyttesalg skyldes renteoppgangen og at troen på videre prisoppgang er borte, mener Skogstad, som har analysert hyttemarkedet i en årrekke.

- I tillegg har prisnivået blitt for høyt. De store gevinstenes tid er over for denne gang, sier Skogstad.

Voldsomt utbud
Antall hytter på markedet har økt drastisk siden august i fjor. Nå er det 3.550 fritidsboliger på markedet, mot 2.700 i august 2007, og 2000 i august 2006, viser Makrosikts registreringer av fritidsboliger for salg på Finn.no.

- Utbudet legger en demper på prisene. Når det er færre som vil kjøpe enn selge, tar det lengre tid. Og noen setter antakeligvis prisene ned, sier Skogstad.

Likevel understreker han at det er mindre stress i hyttemarkedet enn i boligmarkedet.

- Det er færre som trenger pengene med en gang, og kan sitte og vente på å få den prisen de vil ha.

Hvilken vei går hyttemarkedet? Diskuter saken nedenfor!

Prisene stiger
Gjennomsnittsprisen per omsetning for fritidseiendommer i andre kvartal var 1,4 millioner kroner, en vekst på ti prosent sammenliknet med andre kvartal i fjor.

Vestfold hadde den høyeste gjennomsnittsprisen per omsetning med 2,8 millioner kroner, fulgt av Vest-Agder med 1,9 millioner kroner.

Omsetning av hytte eller fritidshus på festet tomt inngår ikke i disse tallene.

Skogstad synes det er spesielt at prisstigningen har vært såpass høy.

En statistikk Makrosikt lagde for Eiendomsmeglerforetakenes forening over hytteprisene for 2007, viste at prisveksten var veldig lav, med fallende tendens.

- Og da forundrer et meg hvis ikke prisene går ned. det er jo også dette meglerne rapporterer om i avisene, sier Skogstad.

(Saken fortsetter under tabellen)

 
Kilde: SSB

Flere omsetninger
I alt ble det omsatt eiendommer for en samlet verdi på 67,4 milliarder kroner i andre kvartal i år. Det er en vekst på syv prosent i forhold til andre kvartal i fjor.

Til sammen ble det tinglyst 44.400 omsetninger av fast eiendom, en marginal økning fra samme kvartal i fjor.

Hvilken vei går hyttemarkedet? Diskuter saken nedenfor!

Interessert i boligmarkedet?Se video om leie vs eie på DNtv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.